Les comarques de Lleida atreuen 8 milions de fons europeus per a tres projectes de turisme sostenible

16/11/2022

Els altres dos projectes, també inclosos en el marc d’aquesta convocatòria, són el plans de sostenibilitat turística de la Vall de Boí i de Segre Rialb

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de la vicepresidenta del Patronat de Turisme Ara Lleida, Rosa Pujol, i la directora general de Turisme, Marta Domènech, han presentat avui a la seu de PIMEC Lleida les inversions turístiques a les comarques de Lleida finançades amb 8 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation UE. Es tracta dels projectes: ‘Naturalment Lleida’, que rep 3,5 milions d’euros; ‘el Pla de sostenibilitat turística de la Vall de Boí’, amb 2 milions d’euros; i ‘Consorci Segre Rialb’, amb una inversió de 2,5 milions d’euros. A banda, es calcula que aquests diners aportaran al territori més de 13 milions d’euros addicionals d’inversió induïda, un 64 % més sobre la inversió inicial.
Talarn ha posat en valor aquests plans territorials de sostenibilitat turística i la seva importància per a les terres de Lleida, Pirineu i Aran, ja que la demarcació de Lleida és el territori rural i natural més extens de tot Catalunya, amb una immensa diversitat de paisatges i ambients naturals. Per aquesta raó, el president defensa que totes les accions turístiques que es duen a terme al territori són en defensa d’aquest principal actiu natural, el futur d’aquestes comarques i també el de les seves persones. “Per a nosaltres, el turisme sostenible no és una moda, és l’estratègia sobre la qual l’Ara Lleida ha esdevingut pal de paller del turisme amb marca de qualitat que ha convertit aquest sector en punter i bàsic per a la nostra economia”.
En aquest sentit, el president ha explicat que tant el projecte ‘Naturalment Lleida’ com el de la Vall de Boí i el de Segre-Rialb, responen a una llarga experiència de qualitat fonamentada en quatre pilars, “l’excel·lència tant dels recursos naturals i culturals, com gastronòmics, així com dels productes i serveis turístics que s’ofereixen; la gestió responsable publicoprivada per a una oferta respectuosa amb el territori i la seva gent; l’ecoturisme, cada cop més consolidat a la demarcació, i la innovació de propostes singulars per al visitant”.
La vicepresidenta Rosa Pujol ha explicat que el projecte ‘Naturalment Lleida’, que lidera el Patronat de Turisme de la Diputació, s’articula en quatre grans eixos, la transició verda i sostenible, la transició energètica, la transició digital i la competitivitat territorial; i contempla un total d’onze actuacions que, en menor o major grau, beneficiaran totes les comarques de la demarcació de Lleida, que sota el paraigua del desenvolupament turístic sostenible vol emprar els espais naturals com a palanca de la transformació sectorial i territorial. La vicepresidenta del patronat, Rosa Pujol, ha destacat que en aquest projecte han participat tots els agents turístics del territori, “per aquesta raó, les 11 actuacions incloses i previstes en el projecte ‘Naturalment Lleida’ seran una oportunitat de futur per a les comarques de Lleida”.
A la presentació també ha participat l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, i la presidenta del Consorci Segre Rialb i alcaldessa d’Oliana, Carme Lostao. Els plans presentats avui tenen com a objectius principals fomentar la cohesió territorial; donar suport a les destinacions turístiques catalanes en el seu procés de transformació en clau sostenible i amb estratègies de resiliència; i impulsar un model de turisme capaç d’oferir experiències excepcionals al visitant.
Els projectes
‘Naturalment Lleida’. La proposta presentada per la Diputació de Lleida contempla un conjunt d’actuacions emmarcades en l’oferta turística, amb una clara aposta pels espais naturals com a gran actiu de la demarcació lleidatana i pel desenvolupament turístic sostenible amb l’objectiu de crear un model que sigui capaç de generar riquesa, respectant i preservant el territori. Entre d’altres, s’invertirà en les vies blaves del Cardener i Camí del Segre; en la Via Verda de la Noguera Baixa; en punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques; i per dur a terme diverses actuacions al voltant del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. A la inversió inicial de 3,5 milions d’euros cal sumar 5,9 milions d’euros addicionals d’inversió induïda.
Pla de sostenibilitat turística Vall de Boí. Amb una inversió de 2 milions d’euros, el Pla té com a objectiu promoure un model de desenvolupament turístic per a la Vall de Boí que sigui inclusiu, intel·ligent i que permeti convertir la destinació en un referent global de turisme accessible i posicionar el territori com un lloc amable per viure i visitar per a les persones amb alguna discapacitat de mobilitat, auditiva, visual o de comunicació o aprenentatge. La inversió induïda estimada per l’aplicació d’aquest Pla seria de 3,2 milions d’euros addicionals. Inclou, entre d’altres, la creació de senders, miradors i experiències turístiques inclusives, així com d’una plataforma de promoció i comercialització de producte accessible.
Consorci Segre Rialb, destí nàutic d’interior. El projecte inclou una bateria d’accions per tal que Segre Rialb es consolidi com a estació nàutica d’interior, per la seva singularitat i innovació. Destaquen, per exemple, l’adequació del Canal d’Aigües Braves de Ponts i d’una Via Blava al marge del pantà de Rialb i el riu Segre; la creació d’un mirador astronòmic i d’un parc d’aventures familiar; i el condicionament del Mirador de la Torre i del Mirador del Pou de Gel, a Oliana. Aquest projecte ha de ser pilot que acabi servint de referència per a la seva aplicació en d’altres destinacions d’interior amb recursos nàutics, aportant competitivitat i complementarietat a d’altres punts turístics de les comarques de Lleida. Això es finançarà amb 2,5 milions d’euros als quals cal sumar-ne 4 d’inversió induïda.
Infolleida