La superlluna d’agost a Aitona

24/07/2023

L’activitat tindrà lloc l’1 d’agost i les inscripcions s’han de formalitzar abans del 29 de juliol al 649 948 657 o a [email protected].

L’activitat turística i lúdica no s’atura a Aitona durant l’estiu. Així, de la mà del projecte de Fruiturisme, l’Ajuntament proposa pel mes d’agost una nova i original proposta per a tots els públics.

Es tracta d’una caminada nocturna al jaciment de Genó per a gaudir en un espai patrimonial i en un entorn natural privilegiats de la superlluna d’agost -també coneguda com a lluna plena de l’Esturió-, el moment en el que la lluna es troba més a prop de la Terra.

La proposta tindrà lloc el dimarts 1 d’agost i el punt de trobada serà la plaça del Pavelló Poliesportiu a partir de les 21.30 h. La caminada -d’uns sis quilòmetres, aproximadament (anada i tornada)- és gratuïta i per a participar-hi cal inscriure’s prèviament abans del 29 de juliol trucant al telèfon (o enviant un missatge de WhatsApp) al 649 948 657 o enviant un correu electrònic a l’adreça [email protected].

L’activitat comptarà amb la participació de Ramon I. Canyelles, monitor astronòmic d’Starlight, qui farà explicarà als participants detalls i curiositats sobre la lluna mentre es duu a terme la ruta. I un cop arribats al jaciment de Genó, la seva explicació se centrarà en la descripció de l’univers: com és, com funciona i com està distribuït. A més, també parlarem de constel·lacions, estrelles, nebuloses, la Via Làctia; i s’explicarà alguna llegenda de la mitologia grega.

L'organització oferirà avituallament de fruita i es recomana a tots els participants:

  • Portar una llanterna o frontal.
  • Portar una estora-tovallola/cadira... per a estirar-se i contemplar la superlluna.
  • Portar binocles o prismàtics.
  • Portar calçat còmode.
  • Recorda el repel·lent d’insectes.
  • Portar aigua.

 

 

Superlluna d’agost o lluna plena de l’Esturió

A la Xina, la lluna plena de l'Esturió es coneix com la "Lluna dels Fantasmes Famolencs". Aquest festival es va originar com un certamen de la collita durant la dinastia Han. En aquesta festivitat els agricultors resaven als seus avantpassats i els informaven sobre les seves collites de la tardor.

A Amèrica del Nord, les tribus natives americanes també van veure la lluna plena de l'Esturió com un símbol d'una època d'abundant collita. Les tribus Cherokee la van anomenar "Lluna Plena de Fruites"; i els Sioux, "La Lluna de Quan Totes les Coses Maduren".

 

Infolleida