La ruta “Robert Capa a Aitona” es consolida com un dels productes turístics estrella de Fruiturisme

25/04/2023

L’Ajuntament ja treballa en l’organització d’una nova convocatòria de les Jornades Robert Capa i en l’elaboració de les bases de la primera edició dels Premis Capa

Durant aquest mes d’abril cada setmana Aitona ha rebut la visita de nous grups de persones provinents de Barcelona, Girona i Lleida que han dut a terme, sota reserva prèvia, la ruta de Fruiturisme “Robert Capa a Aitona”.

Aquesta proposta, nascuda l’any 2021, s’ha anat consolidant des de la seva posada en marxa com un dels productes turístics estrella de Fruiturisme i avui en dia és una de les rutes més sol·licitades.

Des de l’Ajuntament es valora molt positivament el funcionament i l’acollida d’aquesta iniciativa -que també es pot dur a terme de forma virtual en aquest enllaç- i ja està treballant tant en l’organització de la segona convocatòria de les “Jornades de formació i difusió didàctica sobre la darrera ofensiva republicana a Catalunya (1938): Robert Capa a Aitona”; com en l’elaboració de les bases de la que serà l’any 2024 la primera edició dels Premis Capa.

En què consisteix la “Ruta Robert Capa”?

La nova ruta “Robert Capa a Aitona” cobreix una distància de prop d’un quilòmetre per l’entorn d’Aitona i consta d’un total d’onze estacions. En cadascuna d’elles s’hi han habilitat plafons informatius en diferents idiomes (català, castellà, aranès, anglès i francès) on s’explica detalladament les passes del fotoperiodista Ernö Friedmann -conegut amb el pseudònim Robert Capa- per Aitona  el 7 de novembre de 1938. Al principi de la ruta, a més, també hi ha quatre panells on es parla de la figura de Robert Capa i de l’origen de les seves fotografies.

Robert Capa va documentar fotogràficament la darrera ofensiva de l’exèrcit republicà a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola, que pretenia arribar a Fraga i facilitar la retirada de les tropes que portaven lluitant a l’Ebre des del 25 de juliol. L’atac va tenir com a escenari diversos emplaçaments de La Serrabrisa i va ser repel·lit de forma contundent per les tropes franquistes.

Infolleida