JxCat i PSC s'uneixen per fer fora ERC del govern de Puigverd de Lleida

11/08/2022

Moció de censura després que els republicans no acatessin el pacte per cedir l'alcaldia a l'edil socialista

Junts per Puigverd (JxCat) i Alternativa per Puigverd (PSC) van presentar aquest dimecres una moció de censura contra l’alcaldessa d’ERC, Sandra Barberà, al considerar que la seua gestió ha estat “nefasta i irresponsable i ha generat inestabilitat al poble”. Es votarà en un ple el 25 d’aquest mes i proposa com a nou alcalde el portaveu del grup de JxCat, Josep Solsona. Aquesta censura arriba després de la ruptura la setmana passada del pacte de govern, que ha deixat els republicans en minoria al passar a l’oposició l’únic edil socialista, Josep Maria Vilalta.

La crisi al govern municipal es remunta al juny passat, quan s’havia de complir el relleu a l’alcaldia que PSC i ERC van pactar a l’inici del mandat. L’acord establia que l’edil socialista havia de ser alcalde l’últim any abans de les eleccions. Tanmateix, els republicans el van incomplir.

Van al·legar que Vilalta, regidor d’Urbanisme i Cultura, no havia complert les perspectives i era una “persona problemàtica”, una cosa que va rebutjar l’edil del PSC: va respondre que, en cas de ser així, podrien haver-lo cessat des de feia temps. Dies després que Vilalta passés a l’oposició, la seua esposa, la regidora d’ERC Meritxell Gilabert, va deixar el càrrec com a edil al considerar deslleial l’actuació de l’alcaldessa. La seua marxa deixa el grup republicà amb només tres regidors, la qual cosa augmenta l’avantatge dels que promouen la moció de censura.

Encara que Vilalta s’abstingués o no votés, amb els vots dels quatre membres de JxCat n’hi hauria prou perquè la censura prosperés. A les eleccions municipals del 2019 JxCat va obtenir 348 vots, davant els 283 d’ERC i els 78 del PSC. Solsona, alcalde durant el mandat anterior, va assegurar que Barberà ha obviat la proposta d’entesa.

En una reunió veïnal dilluns ja va exigir que dimitís per donar pas a un nou ajuntament “atesa la seua inactivitat tot aquest temps”. Barberà per la seua part, va dir que “mantenen la mà estesa a JxCat”.

La censura més pròxima a unes eleccions en el que va de segle

La moció de censura de Puigverd de Lleida es presenta quan queden nou mesos per a les pròximes eleccions municipals. De fet, en el que va de segle no se n’ha debatut cap a Lleida tan propera als comicis locals. Fins al moment, la més pròxima era la que va tenir lloc a Gimenells el març del 2018: el PDeCAT i el PSC van fer fora de l’alcaldia Dante Pérez quan quedava un any i dos mesos per a les eleccions. Aquest mandat també ha establert un nou rècord pel que fa a mocions de censura presentades. Des de les passades eleccions n’hi ha hagut un total de sis, a les quals s’haurà de sumar aquesta de Puigverd de Lleida.

N’hi ha hagut al consell comarcal del Pallars Sobirà així com als ajuntaments de Maldà, Ponts, Cervera, Gimenells i Sant Ramon.

M. M.