El 28 i 29 de maig tornen les arts escèniques per al públic familiar amb el 2n Festival Treubanya de Torrefarrera

11/05/2022

Amb una programació amb perspectiva de gènere, inclusiva i diversa, l’esdeveniment pretén promoure la coeducació, la cooperació i la pau

El cap de setmana del 28 i 29 de maig se celebrarà la 2a edició del Festival Treubanya, el Festival familiar d’arts escèniques de Torrefarrera, que organitza la regidoria d’Infància i Igualtat de l’Ajuntament de la localitat i que comptarà amb tretze espectacles i activitats de diferents disciplines artístiques com teatre, circ i titelles, a càrrec de companyies catalanes, cinc de les quals són lleidatanes, i també de Saragossa. 

 

El Festival compta amb una programació amb perspectiva de gènere, inclusiva i diversa, que pretén promoure la coeducació, la cooperació i la pau. A més, el certamen vol promoure espectacles amb valors i de qualitat, apropar la cultura als infants i adolescents del municipi, i donar a conèixer Torrefarrera.

 

Enguany, es posa especial atenció a mostrar cultures diverses que formen part de la població. “Des de l’organització entenem que la cultura ha de ser un reflex de la nostra societat i, per tant, les històries i els personatges que hi apareixen han de fer sentir totes les veus”, explica la regidora d’Infància i Igualtat, Raquel Serrano, que també remarca que el Festival Treubanya continua apostant per la cultura i per la igualtat a parts iguals. “Seguint amb el tret característic del Festival, donarem l’inici amb una xerrada teatralitzada, a càrrec de l'associació Ndiatiguia de Lleida amb la col·laboració del jovent de Torrefarrera, per treballar els microracismes que actualment encara formen part de molts àmbits de la societat”, destaca Serrano.

 

Per la seva banda, l'alcalde, Jordi Latorre, ressalta que el Festival és “una aposta decidida per l’entreteniment i l’educació de la nostra infància, amb més espectacles i més aforament, que esperem que amb condicions més normals pugui acollir tot el públic que l’any passat hi va voler participar”.

 

Les entrades per als espectacles que tindran lloc a l’Espai Sala (Sala Social de l’Ajuntament) es poden comprar a partir de demà dijous, 12 de maig, a través de la pàgina web https://festivaltreubanya.koobin.cat i tindran un preu de 2 euros. La resta d’activitats de carrer seran gratuïtes i tindran lloc a l’Espai Miremont (plaça Miremont, al costat de l’Ajuntament) i a l’Espai Botera (plaça Constitució).

 

La xerrada teatralitzada que inaugurarà el Festival porta per títol “Racisme: el pa de cada dia”, i tindrà lloc dissabte, 28 de maig a les 11.00 h a l’Espai Sala. Anirà a càrrec de l'associació Ndiatiguia de Lleida, amb la participació de Nogay NdiayeRaiman i joves de Torrefarrera, i està adreçada a famílies, professorat i altres professionals que treballen amb infància o adolescència.

 

A les 17.30 h, serà el torn de l’obra “La Llàntia Meravellosa”, a càrrec de la companyia lleidatana Festuc Teatre a l’Espai Sala. Es tracta d’un espectacle de titelles i actors, que parla dels desitjos, de l’acceptació i de l’amor que és capaç de sobrepassar les dificultats que ens presenta la vida. Les entrades per aquest espectacle aniran en benefici d’AFANOC.

 

Des de les 17.30 a les 20.30 h, els infants podran jugar a l’Espai Melic a l’Espai Botera, una zona de joc i moviment lliure on la canalla gaudirà de manera sensorial d’estructures de fusta i joguines inspirades en la mirada de la Dra. Pikler. Aquesta activitat estarà present també diumenge, 29 de maig, en horari de 10.30 a 13.30 h.

 

A les 18.45 h, la música arribarà de la mà de “Sabor” del grup segarrenc Sound de Secà. Uns personatges apareixen espontàniament des de la Segarra a Torrefarrera per conduir al públic en un recorregut ple d’energia, vitalitat i bogeria. L’espectacle serà itinerant.

 

El circ també serà present en aquest primer dia de Festival amb l’espectacle “Fuera de Stock”, del saragossà Edu Manazas, que parla de somnis, d’esperances, d’il·lusions, de la vida, de viure-la, de joc. Narrat en clau de circ a través de malabars i acrobàcies. L’activitat tindrà lloc a les 20.00 h a l’Espai Miremont.

 

I per tancar el primer dia de Festival, a les 21.00 h tindrà lloc el contacontes “Posa’t a les sabates”, a càrrec de 4Contes. Un conjunt d’històries que entendriran, enfadaran i faran somriure l’espectador i el convidaran a posar-se a la pell dels altres.

 

La programació de diumenge, 29 de maig, començarà a les 11.00 h a l’Espai Miremont amb “Iter” de la companyia Infra-Poètic-Circ, una peça que parla sobre el desgast dels cossos de circ, sobre la valentia de deixar anar i la fragilitat d’iniciar.

 

A les 12.00 h, l’Espai Sala serà l’escenari de l’obra de titelles “La mama dels arbres”, de la companyia Fes-t’ho com vulguis. Es tracta d’una història plena d’emocions: empatia, resiliència, tristor, coratge i alegria, amb un clar missatge ecologista i d’empoderament femení, basada en  l’activista Wangari Maathai.

 

A les 17.00 h, serà el torn de l’obra “Kàtia” de la companyia Teatre Nu, a l’Espai Sala. La Kàtia fa la maleta i emprèn un viatge, l’aventura de la seva vida que viurà acompanyada de la seva mare.

 

A les 17.30 h, a l’Espai Botera, tindrà lloc el conte teatralitzat “Paraula d’una nena negra”, a càrrec de Maisa Perk, que combina ball, cant i titelles. La Sally és una nena negra que ve d’una família multicultural. Un dia viu la seva primera experiència racista i quan arriba a casa i s’estira al seu llit, comença un viatge pels països dels seus besavis, avis i pares.

 

A les 18.15 h, a l’Espai Miremont tindrà lloc l’espectacle musical “De poetes cançonetes”, de la companyia Toni Xuclà, on la poesia infantil de grans autores i autors catalans es converteix en un divertit viatge.

 

De les 17.30 a les 20.30 h, arriba a Torrefarrera La Sextruck, la caravana pedagògica que ofereix informació i formació sobre sexualitats, afectivitats i feminismes, a l’Espai Botera.

 

I a les 19.30 h, clourà la 2a edició del Festival Treubanya l’espectacle de circ “La Sextruck ha llegado a su comunidack”, a càrrec de la companyia La Churry. Ciutadana del món, soltera per decisió pròpia, s’acosta als 40 i gaudeix d’un cos no normatiu amb molt d’orgull. La Mattilde arriba a Torrefarerra amb la seva caravana per compartir amb tothom les singulars experiències sexuals i afectives de la seva vida.

 

Activitats transversals del Festival Treubanya

 

Com a activitats transversals del Festival Treubanya, enguany s’organitza el Concurs de contes i relats curts Treubanya, adreçat a nois i noies de 8 a 18 anys.

 

I els dies 16, 23 i 28 de maig, tindrà lloc el Taller de Teatre Jove Treubanya, impartit per l’actor lleidatà Raiman Diallo.

 

L’organització compta amb un equip de voluntariat format per joves de Cal Jove i altres torrefarrerines i torrefarrerins.

Infolleida