Vilanova de Segrià estrena depuradora d’aigües residuals

21/11/2022

L'ACA inverteix 5,4 MEUR en la construcció d’aquesta planta de tipus biològic, amb capacitat per tractar 1.429 m3/dia, equivalent per a una població de 3.543 habitants, i que també donarà servei al municipi de Benavent de Segrià

Aquest matí s’ha inaugurat la nova depuradora d’aigües residuals de Vilanova de Segrià i Benavent. L'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha invertit un total de 5,4 MEUR en la construcció d’aquesta planta de tipus biològic, amb capacitat per tractar 1.429 m3/dia, equivalent per a una població de 3.543 habitants i prop de 7 quilòmetres de xarxa de col·lectors.

La nova depuradora consta d’un procés de depuració d’oxidació total amb un reactor biològic per a l’eliminació de la matèria orgànica. La línia d’aigua disposa, també, d’un pretractament (pou de gruixuts, bombament de capçalera i tamisat de fins) i d’una decantació secundària. La planta està dotada, a més, d’un sistema d’espessiment, deshidratació i emmagatzematge dels fangs deshidratats per a la seva posterior gestió i d’un sistema de desinfecció de l’aigua tractada per al seu ús com a aigua de servei.

La instal·lació s’ha dissenyat amb dues línies de procés per tal de flexibilitzar l’explotació i donar servei tant als requeriments actuals com als futurs. Disposa també d’una reserva d’espai suficient per a una possible ampliació amb una tercera línia de reactor biològic i de decantació secundària i la implantació d’un sistema de tractament terciari. Els treballs han estat executats per l’UTE Edar Vilanova i Benavent (integrada per Vías y Construcciones S.A., i MyJ Grúas). El contracte també preveu l’explotació de les instal·lacions durant el primer any de servei.

L’alcalde de Vilanova, Jordi Figuerol es mostra satisfet amb la construcció d’aquesta planta “era un dels assumptes pendents amb la ciutadania del nostre municipi i que ara ja s’ha solucionat, donant un tractament a les aigües residuals que no sigui perjudicial per a l'entorn i a l’alçada dels temps, un pas més en la nostra aposta per la sostenibilitat i la protecció del medi ambient, a més de la millora dels serveis cap a la gent del nostre poble”.

 

A l’acte d’inauguració també hi ha assistit la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas; el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé; L’alcalde de Benavent, Antoni Carré; el director dels serveis territorials d’Acció Climàtica a Lleida, Ferran de Noguera, el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert i el director de l’ACA, Samuel Reyes.

Infolleida