Tornen els cursos d’alfabetització en català adreçats a persones nouvingudes

21/09/2022

Aquest any es fan a Torrefarrera, Corbins, La Portella, Soses, Seròs, Aitona, Alcarràs, Alfarràs, Maials, Torres de Segre, Sunyer, Almacelles, La Granja d’Escarp i Sudanell

Els cursos d’alfabetització en català adreçats a persones nouvingudes que organitza el Consell Comarcal del Segrià es fan aquest any a 14 municipis, quatre més que fins ara, donant d’aquesta manera resposta a la demanda. Així, enguany s’ofereixen unes 400 places en total, ja que a banda d’augmentar el nombre de municipis on s’ofereixen aquests cursos, també s’ha incrementat la ràtio d’alumnat, després que l’any passat es va veure afectada per les restriccions de la pandèmia.

Un dels pobles on s’han iniciat els cursos en aquest segona part de l’any és Soses, amb una vintena de persones de diferents procedències, sobretot el Marroc i Sud-amèrica. Aquest dilluns es va celebrar la sessió d’obertura, en la que hi van ser presents el vicepresident del Consell Comarcal del Segrià i cap de l’àrea de Serveis Socials, Toni Bosch, i l’alcaldessa del municipi, Sandra Marco.

Bosch es va mostrar molt satisfet per l’augment de l’oferta de cursos: “Cada any es quedaven municipis en llista d’espera i la voluntat del Consell és ajudar al màxim de persones nouvingudes a aprendre la llengua catalana, donat que és una eina importantíssima per a la immersió d’aquestes persones en la cultura i en la societat del país que els acull, a més de facilitar la cohesió social”.

Així, durant aquest mes de setembre s’han posat en marxa els cursos corresponents al segon torn, que són els que es fan a Soses, Torrefarrera, Corbins, La Portella i Seròs, i que es preveu que acabin al desembre, mentre que a l’octubre les classes s’iniciaran a Aitona i Alcarràs. En alguns casos les inscripcions encara estan obertes als ajuntaments corresponents.

També es reprenen ara els cursos que van començar entre el febrer i el març i que es van aturar a l’estiu, com és el cas dels que se celebren a Alfarràs, Maials, Torres de Segre i Sunyer. Cal afegir-hi els tres municipis on els cursos es van fer en la primera part de l’any, que són Almacelles, La Granja d’Escarp i Sudanell.

En el cas de Sudanell, a més, s’ha fet un projecte pilot de classes de català per a infants de persones migrades. Com explica Bosch, “el projecte, que durant la mateixa franja horària ha ofert classes a mares i als seus fills i filles, ha estat un èxit”.

El curs d’alfabetització en català que es fa en 14 municipis de la comarca respon al Mòdul A3 i consta de 90 hores presencials. Les classes són de català de nivell 0 i són gratuïtes. Formen part del projecte ‘Lletres per a tothom’ cofinançat amb fons europeus, i estan incloses en el programa de servei de primera acollida per a persones nouvingudes.

Al marge d’aquests cursos d’alfabetització, però com a continuïtat d’ells, el Consell Comarcal del Segrià també ofereix els cursos de Català inicial que fa el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Es tracta de cursos de 45 hores que s’impartiran a partir d’aquest setembre en nou municipis del Segrià: Alcarràs, Vilanova de Segrià, Soses, Aitona, Almenar, Almacelles, Alfarràs, Sudanell i Alpicat. La inscripció ja es pot fer en cadascun dels ajuntaments.

Infolleida