Tasts, tallers i jornades tècniques a la 22a Fira de l’Oli Verd de Maials

13/11/2019

Se celebrarà els dies 16 i 17 de novembre, serà inaugurat pel conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i clos pel president de la Diputació, Joan Talarn

El diputat Joan Gilart ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació de la 22a Fira de l’Oli Verd de Maials que se celebrarà els dies 16 i 17 de novembre. La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació- ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Maials, David Masot; la directora de la Fira, Rosa Gómez; i el president de la Cooperativa de Maials, Josep Segura.

 

La inauguració de la fira anirà a càrrec del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró i la clausura pel president de la Diputació, Joan Talarn, i s’iniciarà amb la 2a Jornada de transferència de resultats de la plataforma demostrativa experimental de la resposta del ametller al reg, a càrrec de Joan Girona i Joaquim Bellvert, tots dos investigadors de l’IRTA, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i l’IRTA, seguit de “Cromatografies del sòl. Una imatge de la vida i la fertilitat d’un sòl”, a càrrec d’Ignasi Casanoves, professor de l’EA Alfarràs.

 

Durant les dos jornades es faran també una sèrie de tallers i tasts de diferents àmbits, a més de la presentació del projecte ‘Camins d’or Líquid del Segrià Sec, i l’acte d’investidura com a ‘Amic de l’Oli 2019’ en la persona del corredor d’oli, amb gran trajectòria en la projecció de l’oli de la DOP les Garrigues al món, Mateu Llaç .

 

Durant la seva intervenció, Gilart ha posat en valor la importància i rellevància de la fira perquè es tracta d’un referent del sector no només a nivell comarcal i de territori, sinó que ho és a nivell nacional i, fins i tot, internacional.

 

L’alcalde de Maials ha explicat que la celebració de la fira suposa potenciar el consum i la compra de l’oli de la cooperativa, i a l’hora donar a conèixer el patrimoni cultural i arquitectònic del municipi.

 

Masot també ha destacat la celebració de la jornada tècnica “Gastronomia i tast d’oli d’oliva verge extra”; així com el tast guiat a càrrec de Pilar Pardell, membre del Planell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya. El guanyador del World Chocolate Màster 2017-2019, Ivan Pasqual, de Cal Gumer d’Almenar, parlarà de ‘Noves tendències de l’ús de l’oli d’oliva verge extra en el món de la xocolateria i pastisseria. Texturitzat i aplicant l’oli com a ingredient en elaboracions nadalenques’.

 

Josep Segura ha destacat que enguany la producció en quilos baixarà respecte a l’any passat i es calcula que estigui al voltant del milió de quilos. Tot i això, ha garantit que gràcies al reg de suport que suposa pràcticament el 65% de les hectàrees cultivades, les produccions són estables i que s’espera un millor rendiment per quilo d’oliva respecte la collita de l’any passat.

 

També ha posat sobre la taula la dada que indica que el percentatge de rendiment per quilo serà superior aquest any ujant del 17% al 18% o fins i tot el 20%. El preu de litre es manté en 4,6€ i la garrafa de 5 litres a 23€.

 

Infolleida