Taller d'ASPID a Alpicat per fomentar l'autonomia de les persones grans 

25/01/2023

Forma part del projecte Neuroactiva't i combina el treball en l’àmbit cognitiu, per reforçar la memòria, i el treball en l’àmbit de l’activitat física

ASPID ha posat en marxa a Alpicat (el Segrià) un taller destinat a prevenir l'aparició d’afectacions neurològiques mitjançant treball en l’àmbit cognitiu, per reforçar la memòria, i de treball en l’àmbit de l’activitat física. L’activitat està emmarcada en el programa Neuroactiva't, finançat per l'Obra Social “la Caixa” i té l’objectiu principal de fomentar l'envelliment actiu i l'autonomia de les persones grans.

 

L’aspecte innovador del taller rau en que combina 3 components amb incidència en l’estil de vida de les persones i que s’han demostrat científicament que són rellevants per aconseguir efectes beneficiosos sobre el funcionament cognitiu i que tenen un efecte protector sobre la demència, com són les funcions cognitives, l'activitat física i el funcionament social.

 

El taller es desenvolupa de gener a el març amb dues sessions a la setmana (una de memòria i una d’activitat física) i compta amb 18 participants inscrits. Paral·lelament a l’activitat d’Alpicat s'està portant a terme un taller de mindfulness a Menarguens (la Noguera) que forma part del mateix projecte i en el que participen 25 persones.

 

Quasi 700 persones han passat ja pel programa

El programa Neuroactiva't té una durada aproximada d’un any (es va estrenar l’abril del 2022) i fins al moment ha beneficiat un total de 690 usuaris. Les 14 conferències desenvolupades a Lleida, Torrelameu, Cubells, Foradada, Mollerussa, Vilanova de la Barca i Vallfogona de Balaguer han aplegat 570 assistents, mentre que 120 persones han participat en els 10 tallers (2 de mindfulness, 4 de memòria i 4 d’activitat física) organitzats en el marc del programa.

 

El programa Neuroactiva't: Promoció d'envelliment actiu, adreçat al col·lectiu de la gent gran, es porta a terme al Pla d’Urgell, la Noguera, el Segrià i l’Urgell. El projecte, finançat per la Fundació “La Caixa” amb 16.520 euros, s'executa durant el 2022 i el primer trimestre del 2023.

 

La iniciativa vol fomentar l'envelliment actiu mitjançant el desenvolupament d'activitats que ajudin a optimitzar les oportunitats de salut, l’empoderament i el benestar emocional. El programa inclou un conjunt ampli d'activitats i suports adreçats a manteniment de l'autonomia personal, el benestar emocional, el foment de les relacions interpersonals i la prevenció de situacions de fragilitat i vulnerabilitat.

 

Els objectius específics del projecte son millorar la capacitat cognitiva, millorar la capacitat física, afavorir el benestar emocional i la satisfacció personal, incrementar els coneixements dels participants sobre els estils de vida saludables i potenciar l'activació i vinculació social i les relacions interpersonals.

 

Neurolleida és el servei d’ASPID nascut l’any 2012 especialitzat en l’atenció a persones amb patologies neurològiques per mitjà de valoracions, tractaments, activitats de prevenció i formació.


Infolleida