L’IRTA i la Diputació anuncien durant la Fira de l’Oli Verd la creació d’una nova parcel·la experimental a Maials, dedicada a l’olivera

15/11/2020

El certamen s’ha celebrat en format virtual i s’ha desenvolupat en dos jornades tècniques.

La Fira de l’Oli Verd de Maials ha celebrat durant dos dies la seva edició més atípica en els 23
anys d’història del certamen, atès que s’ha desenvolupat en format virtual i articulada en dos
jornades tècniques. La segona jornada, celebrada aquest matí, ha servit perquè l’IRTA i la
Diputació de Lleida anunciessin la creació d’una nova parcel·la experimental a Maials, aquesta
dedicada a l’olivera.
La primera de les jornades, celebrada el divendres al vespre, va dur la signatura de Montse
Freixa, sommelier, xef experta en gastronomia de l'oli i creadora d’Evooeasy, que va parlar sobre
'Classificació, categories i perfil de l'oli d'oliva' i ‘El perfil de degustació de l’oli verge extra’. Durant
la sessió, que va ser presentada per David Masot, alcalde de Maials, Montse Freixa va donar a
conèixer les diferents tipologies d'oli d’oliva existents al mercat i els beneficis que aporta el seu
consum. La jornada també va tenir una part pràctica durant la qual Freixa va convidar a tots els
participants a fer un tast d'oli de Maials per aprendre a captar el perfil organolèptic d'aquest
producte. La sessió també va incloure la projecció en primícia d’un vídeo-recull de les 22 edicions
anteriors de la fira. La cloenda va anar a càrrec de Sisco Teixidó, president de la Cooperativa del
Camp Foment Maialenc.
Avui s’ha celebrat la segona sessió de la fira, durant la qual, sota el títol 'Jornada de l'ametller i la
tòfona de Maials', hi han intervingut diferents especialistes. Així, Joan Girona, investigador de
l'IRTA, ha parlat de ‘Transferència de resultats de l’experiment d’ametller en regadiu’; Daniel
Oliach, tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, i José Antonio Bonet,
investigador de la UdL, ho han fet sobre ‘El conreu de tòfones: resultats obtinguts a la parcel·la
demostrativa experimental de Maials’; i Jaume Casadesús, cap del programa d'ús eficient de
l'aigua a l'agricultura de l'IRTA, ha tractat sobre ‘El sistema de reg automatitzat i en remot’.
En aquest cas, doncs, la jornada s’ha centrat en el camp experimental d'ametllers de la Diputació
de Lleida situat a la Devesa de Maials, així com en l'assaig de cultiu de tòfones amb alzineres
Carles Tahull comunicacio@maials.ddl.net 615 98 40 09
Josep Maria Garcia 615 35 99 82
inoculades. David Masot ha donat la benvinguda a la jornada, que ha estat presentada per Jordi
Latorre, vicepresident primer de la Diputació, i que ha tancat el diputat Ramon Cònsola.
Ha estat durant aquesta jornada que l’IRTA i la Diputació de Lleida han anunciat la creació d'una
altra parcel·la experimental a Maials, aquest cop d'oliveres i, com les ja existents dedicades als
ametllers i a la tòfona, amb el sistema de reg automatitzat per degoteig, un mètode que, tal com
s’està comprovant en els ametllers, permet a l'agricultor optimitzar el seu temps productiu i fer
un seguiment millor a la collita. En la nova parcel·la experimental d’oliveres també hi ha la
intenció d’introduir varietats ancestrals d’oliva. A més, i segons s’ha exposat avui, el sistema
provat a Maials a la finca de set hectàrees d’ametllers de la Devesa, agafa els avantatges dels
sistemes per balanç hídric i per sensors per aconseguir una planificació, automatització i
monitorització avançada.
Pel que fa a l'experimentació amb alzines inoculades amb tòfona que el Centre Tecnològic i
Forestal i la Diputació du a terme a Maials, té per objectiu avançar-se als efectes del canvi
climàtic.
Cal recordar que la 23a edició de la Fira de de l'Oli Verd s’ha celebrat sota l’organització de
l'Ajuntament i de la Cooperativa, amb el suport de l’IRTA en les dos jornades tècniques. En la
seva valoració del certamen, l’alcalde de Maials ha destacat pel damunt de tot el fet que, malgrat
les circumstàncies adverses, la fira “s’hagi pogut celebrar” i mantingui així el seu perfil d’aparador
del poble, de la Cooperativa i del seu producte més preuat, l’oli d’oliva. Masot considera que
l’experiència d’aquest any pot servir per obrir “noves perspectives de cara al futur de la fira, que
potser haurà d’explorar altres vies”, tot i que ha desitjat que l’any vinent es pugui tornar a fer la
fira “com sempre s’ha fet i comptant amb la complicitat i el suport dels expositors, de les entitats,
dels col·laboradors i del públic, que són els que sempre ho han fet possible i han convertit la fira
en un referent”.
Infolleida