L’Ajuntament d’Alcarràs inicia un procediment disciplinari amb relació a una granja a la qual es desballesten vehicles sense permís

07/10/2021

L’Ajuntament d’Alcarràs ha iniciat, aquest estiu i com a resultat d’un seguit d’inspeccions realitzades a una finca situada a la zona del Pla del Sifó, al terme d’Alcarràs, un procediment disciplinari amb relació a un seguit de possibles vulneracions de caràcter greu de la normativa urbanística detectades en una granja a la qual s’han habilitat sense permisos un menjador, àrees d’allotjament i una àrea la qual s’utilitza de manera regular com a espai d’emmagatzematge de vehicles en desús els quals, a la mateixa finca i sense llicències ni mesures de control ambiental i gestió de residus de cap mena, es desballesten per a recuperar peces que després s’utilitzen com a recanvis per altres vehicles. L’inici del procediment ha estat notificat als propietaris de la finca, als quals es dona audiència, i podria desembocar en la imposició de sancions. A Catalunya, cada infracció urbanística de caràcter greu (en aquest cas s’han detectat quatre de possibles) es pot sancionar amb multes de fins a 150.000 euros.

Les sancions les quals es podrien arribar a imposar són d'aquesta manera un total de quatre i, així, la primera es vincula amb l’habilitació irregular a la finca d’un espai que s’emprava com a menjador i la segona, a l’habilitació, també sense cap mena de permís, un seguit d’estances per a allotjar persones. Finalment, el fet d’haver emprat part de la finca com a espai d’emmagatzematge i desballestament de vehicles en desús constituiria unes altres dues infraccions urbanístiques que, com és el cas de les dues primeres, es poden arribar a sancionar amb fins a 150.000 euros cadascuna segons el volum edificat. L’alcalde, Jordi Janés, recorda que aquesta mena d’activitats estan subjectes a normativa i en cap cas es poden desenvolupar de la manera com es feia a l’immoble:

 

“Tot s’inicia l’any 2017 quan el propietari comunica que vol reparar unes gotelleres i, en realitzar la inspecció corresponent, els nostres serveis tècnics comproven que s’han fet actuacions no permeses ni comunicades i que a la finca hi ha un seguit d’edificacions les quals s’han aixecat sense llicència d’obres i que no es poden legalitzar perquè fa més de sis anys que es van construir. Hi ha fins i tot una que s’ha compartimentat per ser convertida en quelcom semblant a un habitatge, però sense cuina, bany ni la estanqueïtat adequada perquè les finestres es troben en molt mal estat. Com correspon, es declaren en règim de fora d’ordenació. Mesos després, se’ns presenta una sol·licitud per a realitzar més obres, ara per reparar el terra i col·locar finestres i una porta, entre d’altres i, en inspeccionar la finca, comprovem que els treballs ja s’han efectuat i s’està fent a més a més la instal·lació elèctrica, tot sense permís. El més greu de tot ha arribat quan s’ha comprovat, més endavant, que hi ha altres àrees de la finca les quals s’utilitzen com a taller de desballestament de vehicles sense cap mena de permís ni mesura de seguretat o control ambiental”, assenyala. Totes elles, recorda Janés, “Són infraccions greus i es poden multar cadascuna amb fins a 150.000 euros segons la normativa vigent, tot i que la quantia final depèn del volum en metres quadrats afectat per la infracció”, apunta.

 

En fase d’instrucció

Ara, tot el procediment es troba en fase d’instrucció i s’ha donat audiència als propietaris perquè expliquin la seva versió dels fets i, a partir d’aquí, es decidirà com se substancia el procés, el qual ha de quedar solucionat durant els mesos vinents: “ara es valorarà tot plegat, però el que s’ha detectat pot arribar a comportar sancions molt importants. Veurem com finalitza tot plegat, però com a Ajuntament tenim del tot clar que mai no podem permetre aquest tipus d’actuacions en el nostre terme. Hi ha moltes empreses que es dediquen a tasques vinculades a la reparació d’automòbils les quals paguen els seus impostos, gestionen els residus com correspon i respecten les normatives vigents que regulen l’activitat i els riscos derivats. Actuem perquè no es pot permetre que hi hagi persones que treballin d’aquesta manera i es posin en risc a si mateixos i a totes les alcarrassines i alcarrassins. Aquí la llei és igual per tothom”, explica l’alcalde.

Infolleida