L’Ajuntament d’Alcarràs incorpora un agent d’ocupació i desenvolupament local (AODL) per activar el Pla d’Acció del BIOLAB Baix Segrià

22/01/2020

L’objectiu és ajudar les empreses, els municipis i els autònoms a generar noves oportunitats d’ocupació i desenvolupament dins del camí cap una economia circular sostenible

 

L’Ajuntament d’Alcarràs ha incorporat a la seva plantilla un llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses que prestarà servei com a Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local per activar el Pla d’Acció del BIOLAB Baix Segrià, del qual se’n beneficien Alcarràs i altres set municipis (Soses, Seròs, Sudanell, Montoliu de Lleida, Torres de Segre, Albatàrrec i Almenar) d’aquesta àrea geogràfica. L’objectiu del Pla, programat a cinc anys, és ajudar les empreses, autònoms i institucions a identificar noves oportunitats de desenvolupament i ocupació dins de l’obligat camí cap una bioeconomia circular sostenible a la qual les tradicionals activitats agrícoles i ramaderes que identifiquen el territori continuaran sent motor de l’economia mitjançant ara la valorització i aprofitament dels residus per generar productes de valor afegit que fins ara no es produeixen al territori.

 

El professional que s’ha incorporat, Jacob Marcos Erill, és llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i Màster en Auditoria i Comptabilitat per la UdL i prestarà servei els vuit municipis inclosos en el Pla des de l’oficina que s’ha habilitat a l’Ajuntament d’Alcarràs i identificarà també oportunitats i mecanismes susceptibles de permetre incloure d’altres localitats de l’àrea geogràfica de la qual Alcarràs és centre de serveis.

 

Línies de treball

Dins del projecte, s’han identificat tres línies estratègiques amb les quals el tècnic estructura la seva feina diària. Així, la primera d’elles s’enfoca vers els col·lectius de joves i treballadors en situació d’atur i inclou una sèrie d’accions amb les quals s’afavoriran les aptituds creatives i innovadores. “Hem descobert que actualment existeix un cert decalatge entre allò que les empreses necessiten i les característiques de les persones que cerquen feina i hem de treballar plegats per aconseguir que això canviï. Juntament amb el Punt Jove d’Alcarràs, desenvoluparem accions informatives per donar a conèixer el projecte, organitzarem activitats i programarem accions formatives als diferents municipis”, explica l’AODL.

 

La segona línia, programada al voltant de l’emprenedoria, contempla la creació d’una Fira de la Sostenibilitat del Baix Segre a la qual participaran empreses, administracions i investigadors i que inclourà jornades amb dinàmiques participatives. Els centres educatius dels diferents municipis inclosos al Pla Estratègic tindran un paper destacat i, així, es promouran tallers especialitzats i, també, la realització de treballs de recerca en matèria d’innovació que es donaran a conèixer a les successives edicions de la Fira. També està prevista la creació d’un concurs al qual les empreses podran presentar projectes d’economia sostenible.

 

Finalment, i com a tercera línia de treball, s’activarà un sistema de recollida d’informació amb qüestionaris capaços de facilitar la identificació d’un nou model de benestar territorial que inclourà la elaboració d’un cens d’habitatges disponibles als diferents municipis per tal de facilitar la radicació al Baix Segre de nous habitants arribats com a resultat de l’ocupació que es generarà gràcies al Pla Estratègic. “L’objectiu és identificar oportunitats sense oblidar qui som i d’on venim. La nostra economia té com a fonament el sector primari i amb el Pla d'Acció del BIOLAB Baix Segrià identificarem noves oportunitats per aconseguir garantir el futur dels nostres pobles”, explica l’alcalde Manel Ezquerra.

Infolleida