La nova edició del Mercat Barroc d’Aitona tindrà lloc el 21 de maig

05/05/2023

La IV Cursa Embarrocat, el toc manual de campanes d’Os de Balaguer -declarat patrimoni cultural immaterial de la humanitat- i l’exhibició inèdita de ball barroc a càrrec dels guies i pagesos de Fruiturisme seran els grans reclams d’enguany

L’Ajuntament ha presentat públicament aquest dijous 4 de maig la nova edició i el programa d’activitats del Mercat de Cultura i Tradicions de la Baronia d’Aitona d’aquest any 2023, que tindrà lloc el 21 de maig a Aitona en el marc de la Festa Major de Sant Gaietà.

La presentació s’ha dut a terme en una roda de premsa celebrada a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, i de promotors i organitzadors de la quarta edició de laCursa Embarrocat.

I és que, precisament, aquesta cita esportiva impulsada pel Club d’Atletisme d’Aitona serà una de les activitats estrella d’aquesta dinovena edició del Mercat Barroc. La prova oferirà enguany tres recorreguts (cursa de cinc quilòmetres, cursa de 10 quilòmetres i caminada de set quilòmetres) i les inscripcions ja es poden formalitzar en aquest enllaç.

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, fa una crida a la participació i destaca que “ja són 19 edicions del Mercat de Cultura i Tradicions d'Aitona, un fet que posa de manifest l'excel·lent salut de què gaudeix aquest singular esdeveniment. Prop de 20 anys d'esforços, perseverança i molt de treball que han permès consolidar el Mercat Barroc de la Baronia d'Aitona com una de les propostes culturals de caràcter històric més atractives de les terres de Lleida”.

El toc manual de campanes i el ball barroc, grans novetats d’aquest 2023

Totes aquelles persones que visitin el 21 de maig el Mercat de Cultura i Tradicions de la Baronia d’Aitona també podran prendre part de dues grans novetats molt esperades, especials i destacades.

La primera d’elles serà el toc manual de campanes, que tindrà lloc a les 10 h i a les 17.30 h. Es tracta de tota una tradició a molts pobles d’arreu del país i un so que ha contribuït a estructurar la vida local amb el pas dels segles; i que l’any 2022 va ser proclamat patrimoni immaterial de la humanitat per part del Comitè del Patrimoni Immaterial de la Unesco.

El toc manual de campanes que podrem gaudir a Aitona l’integren tres peces dedicades als pobles d’Os de Balaguer, Alberola i el Monestir de les Avellanes. Són tres campanes foses al forn reverber d’Os de Balaguer l’any 2015 per part del mestre fonedor Abel Portilla, i que seran repicades per la Confraria de campaners i carrillonistes de Catalunya.

I tot plegat, es complementarà a partir de les 18 h amb una original exhibició de ball barroc inèdita a Aitona i que anirà a càrrec dels guies i pagesos de Fruiturisme.

Múltiples activitats lúdiques i culturals per a tots els públics al llarg de la jornada

Al llarg de la jornada també podrem gaudir de diferents activitats lúdiques i culturals per a totes les edats. Entre elles, mostra d’oficis, macedònia, coca i tast de vi del celler de Raimat a la parada de Fruiturisme, una exhibició d’aus rapinyaires amb músics, actuacions musicals, jocs infantils, arts, parades amb productes de proximitat, la representació de la llegenda de les llagostes, l’actuació dels Batukats de l’Ala i jornada de portes obertes a Sant Gaietà, Sant Antolí i a la Casa Natal i la Casa Asil de Santa Teresa Jornet.

Infolleida