La Cooperativa Fruitera de Corbins celebra els 100 anys amb el repte del relleu generacional

27/11/2021

L'alcalde, Jordi Verdú, destaca el paper clau de l'entitat en el desenvolupament del poble i les sinergies amb el consistori, com en la crisi de la covid-19.

La Cooperativa Fruitera de Corbins ha celebrat aquest dissabte el seu centenari en un acte commemoratiu que ha arrencat amb una visita a l'equipament que ha comptat amb el secretari d'Alimentació del departament d'acció climàtica, alimentació i agenda rural, Carmel Mòdol, qui ha signat el llibre d'honor de l'entitat agrària.

Seguidament, l'acte s'ha traslladat a la Sala Coliseum de Corbins, on s'ha homenatjat a diferents personalitats que han participat de forma activa en els èxits de la Cooperativa.

 Durant els diferents parlaments, l'equip directiu de l'entitat fruitera han destacat la bona salut de la cooperativa, que compta amb 140 socis, essent "una eina imprescindible per la viabilitat de les petites i mitjanes explotacions a l'hora de fer front als reptes de futur, que de forma global, passen la millora de la competitivitat, la globalització i la concentració de demanda". Així ho ha assegurat el president de l'entitat, Ramon Pujol Lesan.

Actualment, la Cooperativa Fruitera produeix uns 16 milions de quilos, una xifra que la situa al capdavant del sector i que en paraules del Ramon Pujol, és el resultat d'aquesta filosofia cooperativa "que en aquests cent anys hem optimitzat gràcies ales diferents fusions que hem establert, amb el colofó final el 2013, quan la Cooperativa Fruitera va unir-se amb la Cooperativa del Camp, com en els inicis".

D'altra banda, Ramon Pujol ha posat en valor el paper de l'entitat més enllà de l'activitat agrària "quan fins a finals dels 80 el nostre equipament oferia activitat cultural i d'entreteniment per al gaudi del veïnat, com teatre, cinema o les millors orquestres".

En clau interna, la Cooperativa marca com a objectiu l'arrelament de joves al territori, ja que "el despoblament i la falta d'oportunitats poden posar en perill la viabilitat de la nostra feina.

Necessitem treballar plegats, administració, empreses i societat, perquè el relleu generacional es faci amb garanties i que els més joves vegin una oportunitat digna per treballar i viure als municipis com Corbins".

En aquest sentit, Ramon Pujol ha destacat el paper de la dona, que, tot i minvar amb els anys "ara, per sort, cada cop detectem un major nombre per la diversificació de feines que hi ha al camp, en aspectes tècnics, d'investigació i recerca o d'assessorament. Però és evident que no seríem on som sense elles i el seu paper fonamental durant el segle XX, treballant en les explotacions agrícoles i en paral·lel portant el pes de la casa i la família".

Per la seva part, l'alcalde de Corbins, Jordi Verdú, ha felicitat la Cooperativa pel seu paper clau "que demostra l'èxit organitzatiu i de gestió en el sector primari a Corbins". En aquest sentit, Verdú ha assenyalat que "ens trobem en un moment clau pel país i el sector, una cruïlla en la qual les institucions i governs, els toca creure, com fem a Corbins, amb el producte local, i pel seu consum arreu. No n'hi ha prou amb paraules i creure amb el que fem: necessitem polítiques per potenciar el nostre producte, per valorar la força de tot el territori, equilibrat i fort i no de dues velocitats".

En aquest sentit, Verdú ha destacat les sinergies que, per exemple, van establir el consistori amb la pagesia per fer front a “l’enorme repte de la gestió de la covid-19 en les campanyes de collita, sent un exemple organitzatiu pel territorio i amb una mínima incidencia del virus entre els treballadors”.

Tot plegat, ha dit l'alcalde, coincidint amb el president de la Cooperativa, "per arrelar la gent al territori i que l'activitat agrícola sigui un estil de vida digne per a totes les famílies".

Un cop finalitzat l'acte de la Sala Coliseum, la celebració ha finalitzat al restaurant el Molí del Duc de Corbins. Allà, s'hi han incorporat el President de la Diputació, Joan Talarn i el director dels serveis territorials a Lleida de la conselleria d'acció climàtica, alimentació i agenda rural, Ferran de Noguera.

Infolleida