L’11a edició dels Camins d’Or Líquid al Segrià arribarà a set poblacions en una iniciativa del Consell Comarcal amb el suport de l’IEI

07/11/2019

Aspa, Maials, Alfés, Alcanó, Torrebesses, Seròs i Llardecans seran l’escenari d’un projecte que vol posar en valor l’oli de la comarca i que s’articula en diferents activitats

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dijous la inauguració de l’11a edició dels Camins d’Or Líquid del Segrià, una iniciativa del Consell Comarcal del Segrià i de diferents ajuntaments, cooperatives i entitats que té com a objectiu fer difusió de la cultura de l’oli de la comarca.

L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, acompanyada del vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, i dels diputats Joan Gilart i Jordi Verdú, a més del president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot i de Josep Lluís Huguet, president de la Comissió de Turisme i Promoció Econòmica del CC del Segrià. Durant l’acte d’avui, s’ha lliurat el guardó dels Camins d’or líquid 2019 a la metgessa especialitzada en nutrició Antonieta Barahona per la seva tasca d’assessorament i divulgació en temes nutricionals i culinaris fomentant els aliments del territori, com l’oli d’oliva verge extra, i la cultura gastronòmica tradicional. A més, s’ha pogut gaudir d’una actuació musical a càrrec de David Esterri ‘Lo Pardal Roquer’, que ha inclòs la seva creació més reconeguda, ‘Sóc de l’oest’.

En la seva intervenció, Estefania Rufach ha destacat que aquesta iniciativa sap aprofitar i potenciar allò que ens dona la terra, en aquest cas l’oli de qualitat. A més, ha posat en valor el fet que aquesta potenciació és més gran gràcies a la unió d’esforços de totes els pobles, perquè “si ens unim, som més forts”. Per la seva banda, Jordi Latorre ha felicitat el Consell del Segrià per ser al capdavant d’una iniciativa que “any rere any va creixent”, més encara quan l’objectiu és potenciar “un producte de la nostra terra” i en un any “especialment difícil com ha estat aquest degut als incendis”, motiu pel qual ha demanat que tot plegat serveixi per “posar en valor aquest or líquid”.

Els Camins d’Or Líquid del Segrià s’articulen en caps de setmana de trobades festives i culturals amb l’objectiu de promocionar l’oli cultivat al Segrià Sec. En les diverses jornades, el visitant té la possibilitat de conèixer totes les passes que integren el procés d’elaboració d’un oli d’oliva verge extra, ja que les activitats s’organitzen en època de collita i de producció del primer oli de la temporada, el qual posseeix unes qualitats extraordinàries, no només en gust, sinó olfactives.

El programa d’enguany començarà el 10 de novembre a Aspa amb el suport de l’Ajuntament i de la Cooperativa del Camp d’Aspa i inclourà un esmorzar popular i un tast d’oli guiat; el dies 16 i 17 serà el torn per a Maials (amb el suport de l’Ajuntament i de la Cooperativa del Camp Foment Maialenc), i les activitats s’emmarcaran dins la Fira de l’Oli Verd de la població; i seguirà el 24 a Alfés (Ajuntament i Cooperativa de Sant Salvador), amb una visita guiada als monuments més emblemàtics.

Ja al mes de desembre, agafarà el relleu el dia 1 Alcanó (Ajuntament, Cooperativa del Camp i els Grallers i Tabalers d’Alcanó), amb una ruta històrica per la vila; i el 8 de desembre serà el torn per a Torrebesses (Ajuntament i Cooperativa del Camp) amb un concurs d’allioli, un esmorzar popular i un recorregut guiat per la vila. Els Camins d’Or Líquid del Segrià acabaran el dia 14 a Seròs amb una visita al molí en funcionament i degustació de l’oli nou, i el 15 a Llardecans (Ajuntament i Cooperativa del Camp Verge del Loreto) amb música en directe, esmorzar popular i activitats de La Marató de TV3.

Totes els actes són gratuïts i els esmorzars tenen una aportació de 2€ que seran bescanviables en forma de descompte en el moment d’adquirir oli verge extra a la cooperativa el dia de l’activitat. El descompte serà aplicable a les ampolles de 2 litres. A més, les persones que hagin participat en almenys quatre de les set jornades que conformen l’11a edició dels Camins d’Or Líquid al Segrià Sec entraran en el sorteig d’un lot de productes de les cooperatives i dels molins participants que s’efectuarà el dia 15 de desembre (a les 10 h) coincidint amb la clausura de la ruta.

Infolleida