Els museus de les Terres de Lleida i Aran obren les portes el 18 de maig

14/05/2019

Els equipaments culturals organitzen una cinquantena d’activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran organitza una cinquantena d’activitats diferents gratuïtes per celebrar el Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus, que se celebrarà el 18 de maig amb la intenció que tothom pugui descobrir aquests equipaments culturals i les seves col·leccions d’una manera diferent. L’acció d’enguany està dedicada al tema “Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició” i, enllaçant-lo amb aquesta temàtica, es vol reflexionar sobre la tradició i el futur.

 

La temàtica plantejada vol afavorir un debat i una reflexió sobre quina ha de ser la relació dels museus amb una societat amb un origen, ideologia i preferències cada cop més diverses, i com els espais museístics s’han d’adaptar a aquesta nova realitat.   

 

Durant la presentació desenvolupada avui a Cervera Jordi Abella, president de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, ha afirmat que cal reivindicar els museus no només com un espai per guardar col·leccions de peces artístiques o històriques, sinó també com a entitats de proximitat pensades per compartir amb el territori i la població local i per generar importants dinàmiques socials.

 

Carme Bergés, directora del Museu de Cervera, ha explicat que el paper dels museus en la societat està canviant. Alhora que es mantenen les funcions més clàssiques (conservar, investigar, exposar, etc.), es busquen altres maneres d’ensenyar les col·leccions per crear relats nous, més significatius, per a les generacions futures i per a unes societats cada cop més diverses i riques.

 

Els representants de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran han explicat que aquesta associació vol fer possible un diàleg entre cultures i tradicions pròpies i d’arreu del món, a fi d’esdevenir eixos culturals amb la voluntat de desenvolupar un paper actiu dintre de les comunitats.

 

L’acte ha comptat amb la presència de Ramon Royes, alcalde de Cervera, qui ha aprofitat la presentació per demanar a la Diputació de Lleida i a la Generalitat de Catalunya que potencien el suport als museus i al món cultural en general.

 

La presentació de les activitats ha tingut lloc a la Plaça de la Universitat de Cervera, ja que enguany la ciutat segarrenca ostenta el títol de Capital de la Cultura Catalana. En el decurs del mateix, els representants dels diversos museus han elaborat in situ un collage amb imatges de peces i activitats dels equipaments que integren la xarxa.

 

Quant a les activitats que acolliran els diferents equipaments culturals, enguany destaquen especialment les activitats de música en viu i de recuperació de tradicions. El programa és molt variat i inclou exposicions, xerrades, conferències, concerts, concerts-degustació, visites teatralitzades, visites guiades, tallers, plantada de flors, una caminada nocturna, balls tradicionals, una nit amb contes i històries per als infants i projeccions, entre d’altres.

 

Concurs “Com t’agradaria que fossin els museus del futur?”

D’altra banda, la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran organitza el concurs “Com t’agradaria que fossin els museus del futur?”, en què tothom podrà donar la seva visió sobre aquest tema per mitjà del hashtag #DIMtradicioifutur i podrà guanyar un passaport d’experiències per gaudir dels museus de la xarxa.

 

Formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran el Museu de la Noguera (Balaguer), el Museu Comarcal de Cervera, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), el Museu de Guissona, el Museu de la Conca Dellà (Isona), el Museu de Lleida, el Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), el Museu Diocesà d’Urgell (la Seu d’Urgell), el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, el Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega) i els Musèu dera Val d’Aran (Vielha).

Infolleida