Els centres d'atenció primària de la Regió Sanitària Lleida se sumen a la campanya 'Fem salut, gràcies per no fumar'

05/10/2018

Durant el mes d'octubre, s'aniran retolant els accessos als CAP i consultoris locals de la regió amb el material informatiu de la campanya

La campanya "Fem salut, gràcies per no fumar", que recomana no fumar en els accessos als centres sanitaris, s'ha iniciat durant aquesta setmana a la Regió Sanitària Lleida amb la col·locació d'adhesius a les portes d'accés dels centres d'atenció primària i pintades a les voreres pròximes amb el missatge "Fem salut, gràcies per no fumar". Es tracta d'una iniciativa emmarcada en el Programa d'Atenció Primària Sense Fum (PAPSF) amb l'objectiu de contribuir a allunyar el fum del tabac de les portes dels centres sanitaris. D’aquesta manera es vol reforçar el paper i el compromís amb el control del tabaquisme que tenen aquests centres sanitaris. Durant el mes d'octubre s'aniran retolant els accessos als CAP i consultoris locals de la Regió Sanitària Lleida, així com de la resta de Catalunya.

 

A més dels centres de salut, també s'han sumat a la campanya la Regió Sanitària Lleida i l'Agència de Salut Pública, amb la retolació avui de l'accés a l'edifici dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Salut, situat a l'avinguda Alcalde Rovira Roure, 2 de Lleida.
 
La campanya "Fem salut, gràcies per no fumar" té cinc objectius a assolir: crear un ambient més sa i segur tant per als fumadors com per als no fumadors; potenciar una cultura sanitària lliure de tabac, i reduir la visibilitat de persones fumant: reduir despeses de manteniment i neteja derivades del fum i de la recollida de burilles; evitar la contaminació pel fum ambiental del tabac dins dels edificis pel consum en les zones exteriors; i fer del centre sanitari una organització modèlica en el control del tabaquisme.
 
Per dur a terme la campanya, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha distribuït un conjunt de materials per a la retolació de les entrades als centres sanitaris (portes d'accés, paviment i escales) amb el missatge "Fem salut, gràcies per no fumar" que s'anirà aplicant de forma progressiva al territori. La campanya va acompanyada de la difusió a les xarxes socials d'imatges i notícies al voltant de la iniciativa amb les etiquetes #gràciespernofumar, #APsensefum i @PAPSF.
 
El PAPSF és una iniciativa conjunta de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i l’Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya que ha complert aquest any 15 anys impulsant l’ajuda a deixar de fumar des dels centres d’atenció primària i l’acció comunitària a través d’iniciatives com la Setmana sense fum. 
 
La Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries enfront del tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac i les seves modificacions prohibeixen fumar a la pràctica totalitat dels espais públics tancats, així com als espais a l’aire lliure situats dins dels recintes dels centres sanitaris i de la majoria dels centres d’ensenyament.
 
Aquesta normativa ha contribuït molt a protegir a la població dels riscos de l’exposició al fum ambiental del tabac en entorns tancats, a més de normalitzar el fet de gaudir d'un aire sense fum.
 
El consum de tabac en espais on no està prohibit fa que una part de la població –inclosos grups vulnerables com els infants, les dones embarassades o les persones que pateixen malalties cròniques- segueixi estant exposada al fum ambiental de tabac. Per aquest motiu, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i diversos ajuntaments de Catalunya impulsen des de fa anys el programa “Entorn sense fum”, una iniciativa que vol sensibilitzar la comunitat per tal que no es fumi als accessos exteriors de les escoles, els equipaments esportius a l’aire lliure i a l’exterior d’altres centres d’atenció al públic.
Infolleida