Els alcaldes i alcaldesses del Baix Segre tornen a exigir, per tercera vegada, que el Govern autoritzi obrir al públic l'interior de bars i restaurants

08/08/2020

"Cal més sensibilitat pels nostres pobles, ens estem jugant el futur de tothom”, explica Manel Ezquerra, alcalde d’Alcarràs.

Els alcaldes d’Alcarràs, Torres de Segre, Aitona, Seròs, Soses i la Granja d’Escarp, un cop coneguda la negativa del Procicat a relaxar les mesures que regulen el funcionament dels establiments hostalers dels seus pobles, han enviat una nova missiva conjunta als responsables d’aquest organisme a la qual sol·liciten de nou que, “el més aviat possible”, es decretin les mesures “necessàries” per tal de permetre, amb les preceptives limitacions d’aforament a les quals obliga la emergència sanitària en curs, “l’obertura al públic dels espais interiors dels establiments hostalers” dels respectius municipis.

A hores d’ara, i després de ratificar el Procicat aquest 5 d’agost la continuïtat de les mesures decretades el 30 de juliol, els bars, cafeteries i restaurants del Baix Segre continuen únicament amb autorització per servir consumicions i dinars a les seves terrasses, les quals poden ocupar-se només fins un màxim del 50% del seu aforament i han de mantenir una separació mínima de 2 m entre taules. Tot plegat succeeix al mateix temps al qual, en virtut de la resolució SLT/1941/2020 de 30 de juliol que va relaxar el confinament estricte de la subcomarca, els establiments hotelers sí que poden veure ocupats els seus espais interiors comuns si no s’ocupa més d’un 50% del seu aforament. Aquesta circumstància, consideren els alcaldes, “fa tot plegat més incomprensible encara pels nostres hostalers”.

Aquesta limitació que afecta bars, cafeteries i restaurants del Baix Segre és manté a més a més durant uns dies als quals coincideixen les setmanes més intenses pel que fa a volum de feina de la campanya de la fruita dolça amb les temperatures més elevades de tot l’estiu. L’activitat derivada de la campanya i les seves dinàmiques porten fins el Baix Segre, recorden els alcaldes, “un nombrós col·lectiu de compradors de fruita i operaris d’empreses auxiliars que, a les hores de més calor de cada dia, no troben cap més alternativa per dinar que les terrasses d’uns establiments hostalers que, tradicionalment, viuen en aquests mesos d’estiu una etapa crucial de l’any pel que fa a volum de negoci i que, a hores d’ara, no poden servir els seus clients com voldrien perquè resulta del tot impossible oferir un mínim confort a una terrassa exterior quan les temperatures arriben fins on ho fan aquests dies”.

La segona carta, que s’ha enviat aquest dijous, ha estat signada pels alcaldes d’Alcarràs, Torres de Segre, Aitona, Seròs, Soses i la Granja d’Escarp. “La primera resposta que vam rebre el 5 d’agost va ser decebedora, però la nostra obligació és continuar treballant pels nostres veïns. Esperem, ara sí, una resposta positiva com la que ja vam rebre quan vam demanar a finals del darrer mes, que es relaxés el confinament tan estricte al qual es va sotmetre als nostres pobles des del 15 de juliol. Hi ha altres territoris als quals la taxa reproductiva efectiva del virus arriba fins i tot a triplicar la que registrem aquí. Cal més sensibilitat pels nostres pobles, ens estem jugant el futur de tothom”, explica Manel Ezquerra, alcalde d’Alcarràs.

Infolleida