El Segrià demana transport gratuït per anar a l'institut

13/09/2022

Per a alumnes dels pobles que cursen estudis postobligatoris a Lleida

El consell del Segrià ha reclamat a la conselleria d’Educació i al departament de Polítiques Digitals i Territori transport gratuït per als alumnes dels pobles de la comarca que cursen Batxillerat o cicles formatius a Lleida. Aquests estudiants d’ensenyament postobligatori de zones rurals no tenen cobertura per a l’accés als instituts i aprofiten les places que queden vacants al bus escolar dels alumnes d’ESO o bé recorren a les famílies, que s’organitzen per portar-los fins al centre educatiu. El president del consell del Segrià, David Masot, va lamentar que cada setembre es dona la mateixa problemàtica i que malgrat que hi ha altres alternatives a través del transport regular, “no totes les rutes garanteixen l’accés a les aules a primera hora i tampoc per tornar a les seues cases al migdia o a la tarda. Tampoc no s’ajusten als horaris dels estudiants”, va dir.

Al Segrià hi ha actualment seixanta alumnes que no tenen plaça en alguna de les vint-i-quatre línies de transport escolar que gestiona l’ens comarcal per als alumnes d’Educació Secundària Obligatòria (ESO). “Per fixar la població al territori és imprescindible que els alumnes que viuen als pobles tinguin les mateixes oportunitats, amb un accés i un transport de qualitat, que els que viuen a grans ciutats”, va dir. D’aquests seixanta alumnes és possible que una desena obtinguin una plaça en algun dels busos de transport escolar, encara que la majoria quedaran fora. Al Pla d’Urgell la problemàtica es repeteix.

El consell ja ha gestionat 500 places de transport escolar per a aquest curs. Segons el president, Rafel Panadés, encara estan gestionant sol·licituds de famílies amb fills que cursen ESO i amb transport escolar assegurat i gratuït. No obstant, també hi ha alumnes de pobles que cursen estudis postobligatoris que no tenen plaça per anar a l’institut.

Va apuntar, d’altra banda, que intentaran oferir transport en tots els casos. El consell obrirà una convocatòria per a sol·licituds de transport escolar no obligatori.

E.F. / J.G.