El Departament d'Acció Climàtica adjudica la instal·lació d'una planta solar aïllada per a l'estació de bombament EB2 del reg del Segrià Sud a Seròs per 883.445 euros

24/11/2022

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha adjudicat les obres per a la instal·lació d’una planta solar aïllada, amb una potència de 527,5 kWp, per al subministrament a l’estació de bombament EB2 del regadiu del Segrià Sud, ubicada en el terme municipal de Seròs, a l’empresa Aquambiente Servicios para el Sector del Agua SAU, per un import total de 883.445,35 euros.

La Comunitat de Regants del Segrià Sud abasta els termes municipals d’Almatret, Llardecans, Maials, Seròs, i Torrebesses, i disposa d’una superfície de regadiu de 6.189 hectàrees. El seu consum d’energia elèctrica se situa al voltant dels 12,5 GWh anuals.

El cost energètic ha esdevingut, des dels seus inicis, la principal despesa de les Comunitats de Regants que requereixen d’energia per a impulsar aigua per a regar, fet que ha implicat una tecnificació progressiva en el camp de l’energia. S’ha realitzat optimitzacions de la contractació elèctrica, tant ajustant les potències contractades com realitzant subhastes per la compra d’energia, a la vegada que s’ha establert planificacions per a programar les hores de funcionament de les bombes en els períodes de menor cost.

Atès l’anterior, la factura elèctrica és un factor econòmic limitant per a la viabilitat del regadiu i, per tant, un dels elements clau és la reducció del cost de l’electricitat. El bombament solar és una alternativa viable per a reduir la despesa energètica, amb un sistema energètic d’autoproveïment, sent un recurs renovable que ens permet aportar valors positius per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic.

L’any 2019, l’esmentada Comunitat de Regants va executar les obres per a instal·lar una primera planta solar de 523 kWp, per al subministrament elèctric, en configuració aïllada, d’una bomba de l’estació (B 3.3), la qual es troba treballant a ple rendiment.

I ara es projecta la construcció d’una planta solar fotovoltaica, amb una potència instal·lada de 527,5 kWp, per al subministrament elèctric a una bomba de nova instal·lació situada a l’interior de l’estació de bombament EB-2 del regadiu del Segrià Sud, per a la impulsió d’aigua fins a la bassa 3.

El Departament duu a terme actuacions de regadiu eficients per a garantir el reequilibri territorial i el desenvolupament econòmic i social del espais rurals. I aquest projecte contribueix a aconseguir els objectius per a desenvolupar la transició energètica a Catalunya, cap a l’autoabastament energètic amb la reducció del consum d’energies convencionals, i complir els objectius de la Llei del canvi climàtic en matèria d’energia, un model energètic més net i sostenible amb la reducció de Gasos amb Efecte d’Hivernacle (GEH).

Infolleida