Benavent de Segrià inaugura aquest dissabte el Museu Gràfic de Nines Antigues a partir de la col·lecció d’una veïna

15/10/2021

• Adriana Vara ha cedit més de 200 exemplars datats entre els anys 1860 i 1900, entre ells la nina preferida de la infanta Margarita.

Benavent de Segrià inaugura aquest dissabte, 16 d’octubre, el Museu Gràfic de Nines Antigues, un espai creat a partir d’una col·lecció cedida per Adriana Vara.

La jornada començarà amb la rebuda dels assistents a la plaça de l’Ajuntament amb els gegants i grallers de Benavent (11.00 h). A continuació (11.30 h) es farà una xarrada sobre nines antigues al Casal Cultural, que donarà pas, de 12.30 a 14.00 h, a la inauguració i visita al museu, ubicat a l’edifici annex a la Llar d’Infants.

El museu compta amb més de 200 nines datades entre els anys 1860 i 1900, entre elles la que va ser la nina preferida de la infanta Margarita, o una altre exemplar conegut com ‘la nina de l’habitació tancada’. També hi ha exemplars més moderns, com ara les Nancys’s o Barriguitas dels anys setanta del segle passat, així com tota mena de complements de diferents èpoques: cotxets, trones, mobles, cadiretes,... fins al punt que hi haurà un tresillo d’un bisbe del 1900 i nines assegudes acompanyades de joguines de la seva època, com baguls trencaclosques.

També s’aprofitarà la inauguració per fer una trobada de col·leccionistes, que arribaran a Benavent de Segrià provinents de diferents punts de l’Estat espanyol, com ara Madrid, el País Basc, Chiclana, Alacant o Salamanca, i fins i tot de l’estranger. De França venen, per exemple, dos col·leccionistes de nines antigues que viatgen per tot el món per tal de veure creacions d’altres indrets i promocionar les nines antigues.

Tot plegat és fruit, com ha quedat dit, de l’afició a les nines d’Adriana Vara, una veïna de Benavent de Segrià que recordar que es va iniciar fent nines de porcellana a imitació de les antigues. Més endavant va començar a comprar nines, i amb el temps en va acumular una bona col·lecció a la que, a més, hi va anar afegint tota mena de complements.

El resultat va ser que tenia un veritable museu a casa, i va considerar que en podria gaudir tothom, motiu pel qual va començar a donar forma a la idea de fer un museu obert a tot el poble amb el suport de l’Ajuntament. 

Adriana Vara precisa que totes les nines tenen al darrere la seva particular història, i als que diuen que les nines fan por, els hi recorda que amb les nines “hi han jugat nenes, que són persones amb l’ànima neta i sense maldat”, i que “els hi han transmès tota la seva estimació”.

En qualsevol cas, Adriana Vara es mostra molt contenta amb el resultat final del museu, tot i que ha suposat una bona feinada tant per ella mateixa com per a l’Ajuntament, i espera que la gent pugui gaudir d’un espai i d’unes nines que, per uns moments, els traslladin a la seva infància.
Infolleida