Alpicat acollirà el primer Yaxare Solidar Fest, amb les dones com a protagonistes i beneficiàries, i un concert el dia 21 de març com a acte principal

20/02/2020

 Part dels beneficis de la venda d’entrades es destinaran a un projecte gestionat a Gàmbia per l’ONG Alpicat Solidari, organitzadora de l’esdeveniment.

La Unió d’Alpicat serà l’escenari, el dissabte 21 de març, del concert solidari Yaxare: música i veus de dones per a les dones de Gàmbia. Organitzat per l’ONG Alpicat Solidari amb la col·laboració de l’Ajuntament, el concert serà el plat fort del Yaxare Solidar Fest, un esdeveniment multidisciplinar pioner que durarà dos caps de setmana i que inclourà, en aquesta primera edició, una exposició i la projecció d’un documental.

El concert, que començarà a les 21.30 hores, comptarà amb les actuacions, en aquest ordre, de SonSonite amb Ahyvin Bruno, Candela Roots, Tremenda Jauría i Elane. Gran part dels beneficis de la venda d’entrades es destinaran a un projecte gestionat per Alpicat Solidari a la cooperativa de dones de la localitat de Baja Kunda, a Gàmbia.

L’aforament per aquest concert serà limitat i les entrades anticipades es poden comprar online al preu de 12 euros a través del web de l’Ajuntament, i uns dies abans, si encara en queden, a taquilla a 15 euros.

La iniciativa ve a donar continuïtat a una tasca que Alpicat Solidari impulsa des de fa cinc anys, consistent en l’organització d’un concert anual al poble, amb el suport de l’Ajuntament, per recollir fons per als diferents projectes de cooperació que l’ONG du a terme a Gàmbia, però l’entitat ha decidit dedicar l’acte d’aquest any a finançar tasques de millora i de reforç d’un projecte en concret: la cooperativa de dones Yaxare, i continuar així amb el projecte d’empoderament de la dona africana.

Alpicat Solidari vol aprofitar el concert per posar en valor la creació de les dones en tots els àmbits i la sororitat com a estratègia per fer front a les desigualtats i a les dificultats, com n’és un exemple la cooperativa Yaxare. Per això, el cartell del concert d’enguany estarà protagonitzat majoritàriament per dones, amb un cartell d’alçada per celebrar les veus i la música feta per dones i per donar suport a un projecte de dones.

A més, i com a prèvia del concert, s’organitzaran dos actes més. D’una banda, el 14 de març, la Sala Petita de La Unió acollirà l’exposició d’humor gràfic Dones en Moviment, un projecte de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida en col·laboració amb l’associació cultural Humoralia, que posa el focus en les desigualtats de gènere i les estratègies d’empoderament i sororitat enfront d’aquestes. Aquest mateix dia, a les 20.30 hores, es farà una prèvia del concert Yaxare en què actuaran Meritxell Gené, El Fill del Mestre i Txabi Abrego.

L’altra activitat paral·lela a Yaxare tindrà lloc el mateix dia del concert però abans del seu inici (19.00 hores, Sala Petita de La Unió), i consistirà en la projecció del documental ‘Les resilients’, una creació sobre les dones en el món de la música a Catalunya que donarà pas a un col·loqui en el qual intervindrà la seva directora, Cristina Madrid.

Un projecte amb la dona com a eix

Yaxare significa ‘dona’ en soninke, la llengua d’una de les ètnies majoritàries de Gàmbia. L’Ong Alpicat Solidari, motivats pel col·lectiu de gambians i gambianes residents a Alpicat, va iniciar el 2005 un projecte de cooperació a la població de Baja Kunda, al nord est del país. Entre les diferents accions que ha dut a terme l’entitat a Gàmbia, com ara intervencions en l’àmbit de la salut i l’educació, destaca pels excel·lents resultats la posada en marxa el 2012 d’una cooperativa de dones dedicada a la producció i venda de béns bàsics com ara sabó, tints tèxtils i altres productes manufacturats com a mesura per a l’empoderament econòmic i l’autogestió.

Alpicat Solidari, responent a la proposta feta per la comunitat local, va proveir el grup de dones de Baja Kunda de les infraestructures, mitjans tècnics i formació necessaris per a tirar endavant el projecte. La iniciativa es va finançar amb microcrèdits que es van poder retornar gràcies a l’activitat de la cooperativa i els beneficis s’han reinvertit en nous projectes, com ara la construcció d’un sistema de rec per als horts que gestiona la cooperativa. Els beneficis que s’obtindran amb el concert Yaxare, s’invertiran en la finalització i millora del sistema de rec.

Alpicat Solidari no treballa únicament en l’àmbit de la cooperació internacional, sinó que realitza tasques de sensibilització de la població a través de xerrades i activitats a centres escolars i universitats, suport per a la integració de la immigració resident al municipi i col·laboració amb altres entitats. Un dels projectes més destacats és Joves Solidaris, una col·laboració amb l’Institut Manuel de Montsuar perquè els alumnes de 4rt d’ESO viatgin a Gàmbia per tal de conèixer la realitat del país, les tasques que l’ONG hi realitza i contribueixin a desmuntar estereotips negatius i fomentar la convivència amb els veïns i veïnes gambianes que viuen a Alpicat.

Infolleida