Almacelles uneix en un sol recinte les dues penyes del poble per les Festes de la Mercè

22/09/2022

Aquest dissabte, dia 24, s’inaugurarà la reformada plaça 2 de març on també es descobrirà una placa en homenatge al pubillatge

L’Ajuntament d’Almacelles ha condicionat un terreny situat darrere de la sala polivalent perquè les dues penyes del poble, la Penya Els Joves i Els de Sempre, puguin fer totes les seves activitats previstes dins el programa d’actes de les Festes de la Mercè 2022, que es celebren des d’aquest dijous dia 22 fins diumenge, dia 24 de setembre. Per a l’alcaldessa, Vanesa Olivart, “és una alegria aplegar les dues agrupacions de penyistes en un mateix espai, ja que comencem uns dies de festa, de compartir i de poder sumar les ganes de diversió que tenen els almacellencs i almacellenques”. Durant les festes, el consistori també inaugurarà la nova plaça 2 de març, que s’ha convertit en un parc infantil i on s’hi ha instal·lat una placa commemorativa al pubillatge d’Almacelles.

Les festes comencen aquest dijous, 22 de setembre, a les 19 hores amb un espectacle infantil a l’envelat de la Penya Els de Sempre, a càrrec del Circo La Raspa, amb malabars, foc, circ i humor. A les 21:30 hores, a la mateixa penya i des del Teatre Borràs de Barcelona, hi haurà l’espectacle ‘Yo también sobreviví a la EGB’ amb l’actor Jordi Merca, i a les 22 hores, a la penya Els A Joves, estan previstes diverses activitats, com un bingo musical. “Aquest serà el tret de sortida, a les penyes, que són l’alegria de les nostres festes però hi ha moltes més activitats per a totes les edats durant els quatre dies de festa”, explica Vanesa Olivart.

Polseres de control d’edat a l’envelat d’Els Joves

Les persones menors de 16 anys podran entrar a la carpa d’Els Joves amb una autorització que ha previst l’Ajuntament, una declaració de responsabilitat que haurà de signar un adult i que es podrà signar en els mateixos envelats i que el consistori s’ha encarregat de difondre entre els més joves. “A més a més, per un major control de seguretat, els penyistes majors de 18 anys duran una polsera de color vermell, d’entre 16 i 18 anys, la duran de color blanc, i les persones d’aquesta franja d’edat que no són penyistes, duran una polsera de color groc, i poden entrar sense companyia d’un adult, però no poden beure alcohol; i finalment, les persones entre els 14 i els 16 anys portaran una polsera de color negre i han d’anar acompanyats d’una persona adulta. Cada adult podrà acompanyar un màxim de cinc menors i els més joves de 14 anys no podran entrar a l’envelat d’Els Joves”, detalla Vanesa Olivart.

El Senyor ‘Postu’, pregoner

El divendres, dia 23, a les 12 hores, hi haurà el repic de campanes que donaran el tret de sortida de les festes, i a les 18 hores, el pregó, a la plaça de la Vila, amb el personatge Postureig de Lleida. Tot seguit, tindrà lloc la tradicional fogonada o ‘xupinasso’, una traca i la cercavila amb els gegants i capgrossos d’Almacelles, en la qual també participaran els Grallers d’Almacelles, i els gegants Melcior de Guàrdia, senyor d’Almacelles, qui es va fer càrrec del renaixement de la vila per intercessió de Carles III el 1773, i la seva muller, Eulàlia d’Escofet. Com a novetat, enguany el recorregut de la rua passarà pel carrer Major, Rambla de la Generalitat fins a arribar a la sala polivalent, on s’escenificarà un espectacle infantil amb el grup Xiula.

A la tarda, es celebrarà el Correbars amb la xaranga Los Metralleta, a les 22 hores tindrà lloc un gran sopar popular i a les 22:30 hores, la plaça de la Vila serà l’escenari de l’acte de proclamació de la nova pubilla, dames, pubilleta, damisel·les, hereu i cabaler d’Almacelles 2022-23. A partir de les 12 de la nit, també a la plaça de la Vila, hi haurà la Festa del Latro, amb el lliurament de les escarapel·les a les penyes i, en acabar, es farà el correfocs amb les Bèsties Ferestegues de Balaguer i la xaranga Los Metralleta. Entrada més la nit, l’envelat de la penya Els Joves serà l’escenari per a les actuacions del DJ Moncho, Danni Romero i Max.

Missa cantada i homenatge al Pubillatge

El dia de la patrona, dissabte, dia 24 de setembre, s’oficiarà una missa major, a les 11 hores, cantada per la coral Veus del Roser d’Almacelles, amb una ofrena de flors i coca beneïda per a les persones assistents. En acabar la missa, a les 12 hores l’alcaldessa d’Almacelles, Vanesa Olivart, inaugurarà la nova plaça 2 de març on s’hi ha instal·lat un monòlit metàl·lic amb una placa en homenatge al Pubillatge del poble.

Concert del grup de fusió Doctor Prats

Durant tota la tarda del dia gran d’Almacelles, hi ha previstes activitats per totes les edats, com l’espectacle infantil ‘Tot esperant en Will del grup Egos Petits, a les 17 hores a la sala Arca; el ‘tardeo’ a la plaça de la Vila amenitzar pel grup lleidatà Er Taqueta, amb èxits de la rumba catalana, garrotín i clàssics catalans; més teatre a la sala polivalent a les 20:30 hores amb ‘Invisibles’ del grup Genesis i, entrada la nit, la sala Arca acollirà la sessió de ball amb l’orquestra La Nube i el recinte de les penyes el concert dels coneguts Dr. Prats, el grup de fusió de Terrassa i el Vallès. La música seguirà en acabar el concert amb DJ Mamomo, Jospeh, a la penya Els de Sempre, i a la d’Els Joves hi actuaran DJ Marçal Ventura i Max.

El darrer dia de les Festes de la Mercè 2022 arribarà també carregat d’activitats que com la tirada de bitlles entre Alpicat i Almacelles a l’antiga residència d’avis, l’espectacle de titelles ‘Hamelí’ del grup de teatre Xip Xap, a l’Arca a les 11 hores; una ballada de sardanes amb la cobla Jovenícola d’Agramunt a les 12 hores a la plaça de la Vila, mentre la penya Els de Sempre faran la festa de la paella. A partir de les 19 hores, començarà el concert seguit del ball amb l’Orquestra Jamaica al parc d’Europa i finalment, a les 22 hores, tindrà lloc l’esperat Piromusical de la Mercè d’Almacelles, que enguany arriba a la desena edició, i on es podrà gaudir d’un ampli ventall de les millors i més conegudes cançons de la història recent al ritme dels focs d’artifici més impressionants de la comarca que prendran vida als voltants de la plaça de les Llums, l’Obelisc i del mateix Parc d’Europa.

 

Infolleida