Aitona rep la visita de la comunitat del Monestir de Santa Maria de Poblet

14/02/2020

L’abat Octavi Vilà i els germans del Monestir han conegut de primera mà el projecte de turisme religiós “Aitona, bressol de sants” impulsat per l’Ajuntament

Aquest dijous 13 de febrer Aitona ha rebut la visita institucional de l’Excel·lentíssim i Reverendíssim abat del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, Octavi Vilà Mayo. La trobada, promoguda per l’Ajuntament, tenia com a objectiu donar a conèixer als representants del Monestir de Poblet el projecte de turisme religiós “Aitona, bressol de sants” que el consistori impulsa al municipi des de l’any 2018.

Rosa Pujol, alcaldessa d’Aitona, posa en valor la visita de l’abat Octavi Vilà Mayo i emmarca aquesta acció en la voluntat de l’equip de govern “de teixir nous llaços amb les comunitats religioses de les terres de Lleida per tal de dignificar, preservar i difondre el patrimoni religiós material i immaterial únic que atresora el nostre territori”.

La batlle aitonenca, a més, ha explicat que “comptar amb la seva presència de l’abat i dels germans del Monestir de Poblet és un goig i una alegria per a una vila que sempre ha rebut i rebrà amb els braços oberts comunitats com aquesta que són arreu un veritable testimoni d’amor, dedicació, altruisme i solidaritat”, i afegeix que “com ho són, també, les nostres germanetes. Un actiu essencial del nostre poble i una institució sempre al servei de les persones que pateixen, els desafavorits i els que més ho necessiten”.

L’abat Octavi Vilà i els germans del Monestir visiten el patrimoni religiós local

La visita de l’abat Octavi Vilà ha començat al migdia amb una missa a la capella de la residència de les Germanetes dels Ancians Desemparats; i a continuat ja al migdia i fins a la tarda amb una visita de la comitiva a la Casa Museu de la Congregació, a la Casa Natal de Santa Teresa Jornet i a la Cova del Pare Palau. A la trobada, a més, també hi ha assistit el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls.

Aitona, bressol de sants

Tots tres espais formen part del programa de visites que l’Ajuntament d’Aitona ofereix els 365 dies de l’any en el marc del projecte “Aitona, bressol de sants”.

 

 

Des del consistori s’organitzen al llarg de l’any rutes guiades, en horari de matí i de tarda, per espais icònics del patrimoni religiós aitonenc com la Casa Museu de la Congregació, l’Església Parroquial de Sant Antolí, la Casa Natal de Santa Teresa Jornet, la primera Casa-Asil de Catalunya, la Casa Natal del Beat Francesc Palau, la Cova del Pare Palau, l’ermita de Sant Joan de Carratalà i el mirador natural del paisatge del Baix Segre.

Així, les diferents propostes recorden la infància i la trajectòria tant de la Santa com del Beat, alhora que són un viu exemple de la vida i de la pagesia de principis del segle XIX.

Les rutes, a més, acosten als visitants de forma entenedora i didàctica el ric patrimoni que Aitona té la fortuna de poder ensenyar.

“Aitona, Bressol de Sants” es conjuga amb la iniciativa ‘Fruiturisme’

Amb l’ànim de donar a conèixer el paisatge agrícola i la seva riquesa patrimonial, les visites de caire religiós també es complementen amb la visió agrícola de Fruiturisme: al nucli antic de la població, les cases natals són un viu reflex del món rural de principis del segle XIX; mentre que Carratalà és el símbol de la devoció als religiosos d’Aitona representada amb l’ermita de Sant Joan, que dona peu a la conjunció del patrimoni cultural amb l’espiritualitat dels espais històrics i d’un paisatge agrícola tradicional.

Infolleida