Signat a Torrebesses un conveni amb l'Associació Catalana de Municipis per defensar els interessos dels micropobles

28/01/2021

El protocol de relació també pretén reforçar l’atenció i els serveis als municipis de menys de 500 habitants.

L’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) han signat aquest dijous un protocol per establir un marc d’actuacions conjuntes i col·laboratives. El president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, i el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, han signat el document a l’Ajuntament de Torrebesses.
L’objectiu d’aquest acord és establir una col·laboració estreta per ampliar l’atenció de les necessitats que tenen els municipis de menys de 500 habitants de Catalunya, que habitualment tenen menys recursos econòmics i humans. Així, per part de l’ACM es convidarà al president de l’Associació de Micropobles perquè participi en les sessions del Comitè Executiu de l’ACM. Per la seva part, l’Associació de Micropobles permetrà, en les mateixes condicions, la participació d’un representant de l’ACM en les sessions del Comitè Directiu de l’Associació de Micropobles.
Segons el president de Micropobles, Mario Urrea, “aquest conveni representa una aliança entre entitats municipalistes i la col·laboració entre les dues per treballar pel territori i tirar endavant projectes conjunts com l’Agenda Rural Catalana (juntament amb ARCA i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible) o els premis Smart Catalonia Challenge. Es tracta d’establir sinergies i sumar esforços entre tots”.
Per la seva part, el president de l’ACM, Lluís Soler, “per vertebrar un territori cohesionat, sostenible i integrador cal que s’escoltin totes les veus del municipalisme català. Per nosaltres els municipis petits són un actiu molt important perquè l’ACM va néixer amb la màxima ‘un municipi, un vot’ i la idea que cal que tothom tingui les mateixes oportunitats, visqui on visqui o sigui quina sigui la mida del municipi”.
Al mateix temps l’ACM constituirà en les properes setmanes el Fòrum de Petits Ajuntaments, que agrupa els ens locals i entitats municipals descentralitzades, associades a l’ACM, i de menys de 1.000 habitants, i es promourà la participació activa en el seu si de l’Associació de Micropobles i serà un espai de reflexió dels petits ajuntaments per tal de millorar, a la vegada, els serveis que avui l’ACM presta, amb una mirada especialitzada als petits ajuntaments.
Finalment, també es constitueix una comissió de seguiment de l’acord que potenciarà una reunió de les dues entitats dues vegades l’any mínim per vetllar pel seu desenvolupament. I l’ACM potenciarà la presència de representants de l’Associació de Micropobles en òrgans de representació on participa i on es cregui que cal una presència de municipis de menys de 500 habitants
Infolleida