Municipis de la fruita dolça i organitzacions agràries compareixen al Parlament per exigir una sortida a la crisi del sector

04/02/2020

Representants de prop d’una cinquantena d’ajuntaments de municipis productors de fruita dolça, d’Afrucat, d’ASAJA, de JARC, d’Unió de Pagesos, de la Federació de Cooperatives Agràries de Lleida i de la Plataforma en Defensa de la Fruita Dolça compareixeran demà dimarts, 4 de febrer, a partir de les 16.30 hores, davant la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya. En el transcurs de la mateixa, exposaran davant els diputats que integren la citada Comissió les dificultats que des de fa més de cinc anys viu el sector, com conseqüència de circumstàncies com ara el vet rus a la importació de productes agroalimentaris procedents de la UE, o les importacions de fruita produïda a països tercers sotmesos a regulacions més laxes que la que fixen les normatives comunitàries.

 

Abans de la compareixença, a les 16.15 h, els representants del sector i dels municipis fructícoles oferiran una atenció als mitjans de comunicació a la Sala de Passos Perduts del Parlament de Catalunya.

 

En representació dels vora cinquanta alcaldes de la fruita dolça, Manel Ezquerra, alcalde d’Alcarràs, compareixerà davant la Comissió i a continuació exposaran també les seves inquietuds Francesc Torres, president d’Afrucat i representant de les organitzacions empresarials fructícoles, i Jordi Vidal, president de la Plataforma en Defensa de la Fruita, en representació de les organitzacions sindicals que agrupen els pagesos productors de fruita dolça.

 

Manel Ezquerra, que parlarà en representació dels alcaldes de la fruita, agraeix Marc Solsona la celeritat amb la qual s’ha tramitat la compareixença i destaca el valor de la unitat amb la qual el territori està actuant: “amb la crisi de la fruita està en risc tot un model productiu. Ens juguem el futur dels nostres pobles i el pa de les famílies que hi viuen. Si la fruita no se’n surt i els pagesos poden guanyar-se la vida dignament, tota l’activitat econòmica se’n ressentirà i els nostres pobles perdran el seu dinamisme primer i la seva població desprès. Cal actuar plegats”, explica.

 

Actuacions prèvies

La compareixença d’aquest dimarts arriba després que, a mitjans del mes de gener, els alcaldes de la fruita dolça i els representants del sector traslladessin les seves inquietuds sobre el futur de la fruita a Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, i al president de la Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya, Marc Solsona. Totes dues trobades es van emmarcar dins de la ronda de reunions que el passat desembre van iniciar els alcaldes dels municipis fruiters de Ponent per tal de consensuar un Pla d’Acció amb el qual donar resposta a la greu crisi de preus que, des de fa ja cinc anys, viu un sector que és un dels principals motors econòmics de la Plana de Lleida i el sud de la província d’Osca.

 

Principals reivindicacions

A les diferents trobades, coordinades per l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, els alcaldes i els productors de la fruita dolça van informar els diferents representants polítics de la greu situació econòmica dins la qual viuen les explotacions del sector i van plantejar la necessitat de que la administració comunitària activi mesures extraordinàries de finançament, autoritzi els diferents estats per adoptar mesures especials com ara Plans d’Arrencada d’arbres o retirades de producte.

 

A més a més, també reclamen que disposi tot allò necessari per enrobustir i millorar els controls als quals se sotmeten actualment els productes agrícoles de països tercers tot exigint als responsables d’aquests estats “reciprocitat” pel que fa a sistemes de producció, regulació del medi ambient i condicions laborals si pretenen continuar exportant les seves produccions a països membres de la UE.

 

Els alcaldes i els representants del sector consideren també que els ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) “haurien d’estar destinats a agricultors professionals amb dedicació mínima del 50% a l’activitat” i han de beneficiar també els productors de fruita. A banda, sol·liciten també una “reforma” de l’actual sistema de gestió i prevenció de situacions de crisi per “garantir” la seva autonomia, suficiència i universalitat. La Llei de Cadena Alimentària, que ha de servir per assegurar els pagaments a productors de mercaderies peribles en menys de trenta dies i per definir les pràctiques comercials deslleials.

 

Infolleida