L'alcarrassí Josep Maria Estela, nou comissari en cap dels Mossos d'Esquadra

20/12/2021

El Govern de la Generalitat ha destituit avui el comissari Josep Lluís Trapero com a cap del cos.

Josep Maria Estela Ribes, comissari dels Mossos d'Esquadra i natural d'Alcarràs és des d'avui nou comissari en cap del cos de la policia catalana després que el Govern hagi cessat aquest matí el major Josep Lluís Trapero.

Segons ha informat la conselleria d’Interior en un comunicat, al costat d’Estela, que actualment era cap de la regió policial del Camp de Tarragona, s’incorporen a la cúpula dels Mossos l’excap de la policia catalana Eduard Sallent i la subcap de la comissaria general de Relacions Institucionals i Mediació, Rosa Bosch.

Trapero, que malgrat ser cessat com a cap dels Mossos manté el rang de major, va estar al capdavant del cos entre 2013 i 2017, fins que va ser destituït pel Govern a l’octubre després de la DUI, i va ser restituït per la Generalitat al novembre de 2020, una vegada va ser absolt per l’Audiència Nacional pel seu paper en l’1-O.

Estela té 51 anys i és llicenciat en Dret per la Universitat de Lleida, té un màster en Polítiques Públiques de Seguretat i un programa superior de direcció i gestió de la seguretat pública per la Universitat Oberta de Catalunya. Forma part del cos de Mossos d’Esquadra des de l’any 1994 i ha treballat en sis de les nou regions policials del país. Ha estat comissari en cap de la regió policial de les Terres de l’Ebre i de la regió del Camp de Tarragona, càrrec que ocupava actualment. També ha estat sotscap de Ponent, inspector en cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) del Bages, sergent en cap de l’ABP del Pallars Sobirà o agent de la unitat de seguretat ciutadana a la comissaria de Figueres, entre d’altres.

Ha impartit docència a l’Escola de Policia de Catalunya i l’any 2014 va formar part d’un projecte del comitè de prevenció de la tortura del Consell d’Europa, en el qual va treballar amb la policia d’Albània pel que fa als procediments de detenció i les garanties de les persones detingudes.

Infolleida