L'Ajuntament d'Almenar recupera el tractament de Paeria 300 anys després

05/06/2022

L'alcaldesa Teresa Malla, la primera dona en ser paera en cap

Almenar ha celebrat aquest dissabte l'acte institucional de rehabilitació del tractament de Paeria a l'Ajuntament, perdut arran del decret de Nova Planta del 1714.

A la jornada s'ha descobert una placa commemorativa a la façana de l'Ajuntament i també s'ha fet el lliurament a l'alcaldessa del municipi, Teresa Malla, de la 'Credencial de Paeria'. De fet, amb la rehabilitació d'aquesta condició, Malla es converteix en la primera paera en cap, un títol que encara no havia assolit cap dona en temps de política moderna.

L'acte ha estat presidit pel conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i hi ha assistit, entre altres, els alcaldes de Lleida, Cervera i Balaguer, els tres ajuntaments que també compten amb el tractament de Paeria.

L'acte ha estat conduït per Agnès Sellés, veïna d'Almenar, i ha comptat amb una explicació a càrrec de l'historiador Josep Forns, actuacions musicals d'Agnès Sellés, Montserrat Piqué i Marc Magrí, i la lectura del 'Ban de guerra a ultrança de 1713' a càrrec de l'Agrupació Miquelets de Catalunya.

El punt central, però, ha estat el lliurament a la paera en cap Teresa Malla de la 'Credencial de Paeria' de mans del conseller Cambray i la descoberta de la placa commemorativa a la façana de l'Ajuntament, on també s'ha pogut visitar l'exposició 'Alcaldes d'Almenar des del segle XX' a la Sala d'Actes.

La interpretació d'una marxa del segle XVIII i una salva d'honor a càrrec de l'Agrupació Miquelets de Catalunya ha posat fi a l'acte.

SEGRE.COM