L'Ajuntament d'Almenar informa de les mesures de protecció i higiene per la campanya de la fruita

04/05/2020

Inclouen fins i tot la dutxa diària completa de tots els treballadors.

L'Ajuntament d'Almenar informa del resum de recomanacions de les actuacions davant el risc de la Covid-19 per a la Campanya Agrària 2020.

1. Informació als treballadors:

a. L’empresari haurà d’informar a tot el personal sobre la malaltia i sobre les mesures de protecció i d’higiene recomanades.

b. Podrà utilitzar les infografies publicades

c. Hàbits d’higiene personal:

§ No tocar-se els ulls, nas i boca.

§ Al tossir o esternudar s’ha de cobrir la boca i el nas amb mocador d'un sol ús i tot seguit rebutjar el mocador i fer rentat de mans, o bé tossir a la cara interna de colze.

§ S’evitaran els hàbits socials com estrènyer la mà, abraçades, petons o qualsevol contacte físic; també s’evitaran els contactes directes o estrets.

§ Dutxa diària completa

§ Neteja del telèfon mòbil i de les ulleres amb aigua i sabó

c. Hàbilts d’higiene a l’arribada a l’allotjament:

§ Treure’s les sabates abans de creuar la porta, ficar-les dins d'una caixa de cartró.

§ Sense tocar res, rentar-se les mans (es pot aprofitar per rentar també les claus)

§ Treure’s la roba, posar-la directament a la rentadora o guardar-la en una bossa de plàstic i rentar-se les mans.

2. Material bàsic per evitar els contagis proporcionat per l’empresa

a. Ús de mascaretes

b. Ús de guants i ulleres quan la feina ho permeti

c. Els residus procedents de l’ús d’EPIS seran dipositats en els contenidors de rebuig.

d. Distanciament mínim de 1,5 m

3. Visites externes

a. Limitar al màxim les visites

b. S’haurà de prendre la temperatura als visitants

c. Si no és necessari, no baixaran de la cabina

d. Abans i desprès de l’intercanvi de papers, neteja de les mans

4. Mesures a prendre en les exploracions agràries:

a. Control de temperatura

§ 2 cops al dia

§ Els termòmetres de contacte s’han de desinfectar cada cop

b. Higiene adequada dels treballadors:

§ Higiene de mans freqüent.

§ Dispensadors d’hidrogel o sabó líquid i tovalloles d’un sol ús

§ No estris de beguda o de menjar

§ Evitar compartir estris de treball

§ Higiene permanent dels equips i eines d’ús comú

c. Organització del treball

§ Evitar les aglomeracions

§ Disposar d’un Pla d’organització de treball (grups, quadrilles...) que sempre vagin els mateixos. Delimitar les zones de treball

§ Cada grup ha de tenir un encarregat que vetllarà pel compliment de les mesures

§ Assignació d’estris. Intentar utilitzar sempre els mateixos

§ Assegurar que sempre hi hagi un distanciament mínim de 1,5 m

5. Possibles positius

a. Si el treballador ha estat o està en contacte amb alguna persona que ha estat declarada positiva en COVID-19 o amb alguna persona amb símptomes com tos, febre, dificultat respiratòria, o bé el treballador té símptomes com tos, febre, dificultat respiratòria o altres similars, ha d’avisar l'empresa i contactar amb els serveis mèdics.

b. Si algú supera els 37ºC temperatura o presenta símptomes compatibles amb el coronavirus s'aïllarà a casa o en el seu lloc de residència vigilant els símptomes com ara tos, febre, fins i tot malestar general o astènia i contactar amb els serveis sanitaris.

c. Si les condicions dels habitatges particular no reuneixen les condicions per un aïllament correcte, l’empresari o afectat ho comunicarà al seu ajuntament.

6. Trasllat dels treballadors

a. Tots els passatgers han de portar mascareta.

b. Neteja del vehicle abans de ser utilitzat.

c. Vehicles particulars, màxim de 2 persones en cada fila de seients.

d. En furgonetes de 9 places, 5 persones més el conductor deixant bacant la plaça del mig de cada filera.

e. En els vehicles en què, per les seves característiques tècniques, únicament es disposi d'una fila de seients, com en el supòsit de cabines de vehicles pesants, furgonetes, o altres, podran viatjar com a màxim 2 persones.

7. Criteris d’allotjament

a. S’informarà als ocupants sobre les mesures d’higiene.

b. El propietari netejarà l’habitatge abans de ser ocupat, retirant, si és possibles, objectes innecessaris.

c. El propietari garantirà els productes de neteja.

d. La distribució dels llocs de descans, taules per menjar, llits, etc. ha de tenir una distància mínima d'1,5 m entre les persones en tot moment

e. Als alberges s’evitarà fer ús de les zones comunes

f. Cada habitatge ha de disposar de serveis higiènics amb WC, rentamans i dutxa, aigua freda i calenta, cuina, safareig / rentadora, i habitacions amb ventilació

Infolleida