El Consell Comarcal del Segrià aprova la moció de suport a l'Amnistia

06/08/2021

El ple del Consell Comarcal del Segrià ha aprovat aquest divendres la moció de suport a una Llei d'Amnistia i a la reparació de danys a les persones represaliades arran dels fets al voltant de l'1-O. El text, presentat conjuntament pels grups d'ERC-AM i Junts per Catalunya, ha comptat amb els vots dels grups proposants i el Comú de Lleida. PSC, PP i C’s hi han votant en contra.

En primer lloc, es declara que el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal i que la llibertat d'expressió, de reunió i manifestació, de participació política per mitjà de l'elecció de representants o per l'expressió directa d'una decisió, constitueixen mecanismes bàsics i essencials d'una societat democràtica.

Així, es reclama l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia que, sense renunciar a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació, comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes, per tots els actes i expressió d’unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya, qualsevol que fos el seu resultat, tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa realitzats des de l'1 de gener de 2013 i fins el moment de l'entrada en vigor de la Llei d'Amnistia, qualsevol que sigui llur denominació i contingut. També es reclama que, per a la seva plena efectivitat, aquesta amnistia haurà d'anar acompanyada d'una solució efectiva al conflicte polític amb l'Estat espanyol que inclogui el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya.

En tercer lloc, es demana la reparació dels danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part, i preveure mesures en relació amb tots els responsables de la repressió de drets fonamentals.

Finalment, es fa una crida a la societat catalana i al teixit associatiu municipal a mobilitzar-se i donar suport a una amnistia que permeti posar fi a totes les causes obertes arran de l’1-O, i encoratjar tots els agents cívics, polítics i socials a reivindicar aquesta proposta a través d'un acord nacional per l'amnistia, l'autodeterminació i els drets civils i polítics.

Infolleida