Declaració institucional del Consell Comarcal per un millor finançament per als consells comarcals

28/04/2023

Durant la sessió també s’ha aprovat la licitació de 17 lots del contracte de servei de transport escolar i la segona pròrroga del contracte de menjador escolar

El Ple ordinari del Consell Comarcal del Segrià ha fet una declaració institucional en demanda d’un millor finançament per als consells comarcals, en una sessió en què, entre altres qüestions, s’ha donat llum verda a diferents contractes de l’àrea d’Ensenyament referents als serveis de transport escolar col·lectiu i al servei de menjador.

Pel que fa a la declaració institucional en suport dels consells comarcals per a un millor finançament, aquesta demana a la Generalitat la necessitat de donar una solució estructural a la greu situació de finançament dels consells i que, mentre no s’aprovi la Llei de Governs i Finances locals, es creï un fons complementari al Fons de Cooperació local, que doti de suficiència financera els consells comarcals per a garantir la continuïtat dels serveis que presta. És per això que s’insta al Govern de la Generalitat a revisar el finançament i el marc jurídic dels serveis, i que vetlli perquè aquests serveis puguin tenir continuïtat, es puguin consolidar i cobreixin també les despeses indirectes que comporta la seva prestació.

Així mateix, sol·licita que s’apliquin les modificacions legislatives que s’escaigui perquè els consells comarcals puguin participar directament en els tributs de l’Estat i de la Generalitat, i també es demana que en totes les convocatòries de Fons Europeus, els consells puguin ser-ne beneficiaris i garantir d’aquesta manera que els municipis amb menys recursos i menys població puguin accedir de manera conjunta a finançar les seves iniciatives amb fons europeus.

El Ple també ha donat llum verda a una altra declaració institucional en suport a què Barcelona sigui la seu de la Capitalitat Europea del Comerç per aquest any 2023, però que aquesta capitalitat serveixi i garanteixi que els beneficis sobre el reconeixement i potenciació del comerç local es facin també extensius als pobles i ciutats de Catalunya.

Pel que fa a l’àrea d’Ensenyament, d’una banda, s’ha aprovat l’expedient de licitació del contracte de serveis de transport escolar col·lectiu a la comarca, que contempla 17 lots. D’aquests, 13 són lots per 3 anys més 1 i 1 de possibles pròrrogues, i els altres 4 lots de transport per educació especial són per 1 any més 1 de possible pròrroga. En total, la inversió ascendeix a 7.147.652,35 euros.

També en Ensenyament, s’ha aprovat la segona pròrroga dels dos lots del contracte del Servei de Menjador Escolar, i també s’ha donat llum verda a les bases per a la concessió d'ajuts individuals de desplaçament no obligatoris adreçats a l'alumnat d'ensenyaments obligatoris i d'educació infantil.

Pel que fa a l’àrea de Règim Interior, Hisenda i Economia, s’ha donat compte de la liquidació de pressupost 2022, amb un resultat pressupostari positiu per valor de 2.148.252,31 €, un romanent de tresoreria per a despeses generals de 1.040.763,54€, i un estalvi net de 434.855,57€. Cal destacar també que el període mig de pagament anual del Consell és de 18,50 dies.

En aquesta mateixa àrea, també s’ha donat compte de l’Informe resum anual dels resultats del control intern de l’exercici 2022 i del Pla Anual de control financer de l’exercici 2023. Finalment, s’ha aprovat inicialment el Reglament de regulació del teletreball com a modalitat de treball a distància del Consell Comarcal del Segrià.

Per últim, s’ha aprovat una modificació del cartipàs segons la qual la consellera Cristina Latorre López passa a ser consellera comarcal no adscrita, i el conseller Daniel Rubio Ruiz passa a ser portaveu i únic conseller del Grup polític de C’S.

Infolleida