Consellera Teresa Jordà: "Hem de fer pinya entre tots per a entomar les respostes als reptes globals del sector"

26/09/2019

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Teresa Jordà, ha presidit, aquest matí, la inauguració de la 65a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida i de la 34a edició de la Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola ‘Eurofruit’, que se celebrarà fins el proper dia 29, al recinte firal de la capital del segrià.
 
En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha volgut posar en valor l’èxit de l’anterior edició del certamen, i els distintius de qualitat, innovació i experiència que l’avalen com a fira de referència tant a nivell estatal com europeu, i que enguany obre una nova oportunitat per a demostrar la vitalitat del sector i ser punt de trobada per a la primeres empreses d’aquest.
 
Teresa Jordà ha subratllat que el futur del camp català passa per la modernització, la transferència tecnològica i del coneixement, la recerca i la innovació, garantint que les polítiques públiques s’adaptin a les situacions de canvi global per a què el sector pugui ser encara més competitiu i sostenible.  La consellera ha refermat el suport del Departament donant impuls també a la valorització i a la comercialització de les produccions agroalimentàries del país “en pro d’una excel·lència alimentària, que és possible gràcies a la innovació i a la co-creació que trobarem aquests dies en aquesta Fira de Sant Miquel”.
 
Jordà ha posat la presència del Departament en la majoria de jornades tècniques d’aquesta Fira com mostra més de la ferma aposta del DARP per l’anomenada ‘Agricultura del Coneixement’, pilar fonamental per a estimular la innovació i la capacitat d’adaptació del sector en un entorn cada cop més competitiu i amb grans reptes com la sostenibilitat ambiental i energètica.
 
Un altre repte important del sector, ha afegit Jordà, és el relleu generacional: “El meu Departament és molt conscient de la importància i del paper cabdal del capital humà i de la capacitat d’emprendre projectes nous. I també de motivar i copsar les inquietuds de les persones per tal de donar-li la millor sortida ja sigui mitjançant eines, com el projecte d’emprenedoria o bé la incorporació de joves o d’altres mecanismes que mitjançant la xarxa d’escoles es poden vehicular”.
 
La consellera també ha volgut fer palesa la necessitat de “fer pinya entre tots per a entomar les respostes als reptes globals del sector. Catalunya ens demana respostes a problemes globals que afecten el nostre sector. I la voluntat d’aquest Departament i del seu equip és entomar-los conjuntament amb ell perquè només des de la governança republicana, l’empatia, i les sinèrgies podrem donar les respostes necessàries”.

D’altra banda, Teresa Jordà ha fet seves les reivindicacions dels viticultors per a un preu més just del raïm, i ha assegurat que “cal anar plegats per a fer front a una situació injusta”. Teresa Jordà també s’ha solidaritzat amb el sector de l’avellana, i ha assegurat que s’està treballant a fons des de tots els fronts conjuntament amb el sector per a valoritzar l’avellana.
 
Cal recordar que el Departament destinarà 487 mil euros per a compensar les pèrdues al sector de l'avellana. I és que 217 agricultors han sol·licitat al Departament una ajuda directa per a compensar les pèrdues al sector de l’avellana. Aquest mes va finalitzar el termini per a presentar les sol·licituds d’ajuts destinats a les explotacions agràries d’avellaner afectades per la davallada de la renda durant 2018. També es va tancar el termini per a acollir-se a una línia de crèdits de l’Institut Català de Finances (ICF) amb 51 sol·licituds. Ajudes directes i crèdits són dues de les mesures acordades amb el sector de l’avellana fa uns mesos davant de la situació que pateix. Així, està previst que el Departament destini 390 mil euros d’ajuts extraordinaris directes i 97 mil per l’ajut de compensació de càrregues financeres.
 
A més, Jordà s’ha compromès avui a la celebració d’un debat monogràfic sobre agricultura al Parlament en els propers mesos.
 
La consellera ha tancat la seva intervenció subratllant la necessitat de més iniciatives com la Fira Sant Miquel arreu del país per a seguir demostrant que “el país viu, més enllà de les grans ciutats, que les nostres comarques bateguen, i són font de riquesa i d’ocupació de qualitat. Perquè sense un sector amb vitalitat no tenim oportunitat de garantir una alimentació sana, segura, i de qualitat”. I també ha volgut fer palès el paper clau de les dones al sector agrari.
Infolleida