Budó destaca que la immunització de la gent gran i els cribratges previstos permeten afrontar la campanya de la fruita amb esperança

16/04/2021

La immunització de gairebé la totalitat de les persones més grans de 80 anys, l’increment de persones vacunades a la resta de grups de persones d’edat i vulnerables i els cribratges a les indústries fructícoles i agroalimentàries que s’activaran al maig juntament amb la resta de mesures de prevenció permeten afrontar la campanya de la fruita d’enguany amb esperança. Així ho considera la consellera de Presidència del Govern de la Generalitat, Meritxell Budó, qui aquest 15 d’abril s’ha reunit a Lleida amb els alcaldes dels municipis fructícoles i ha visitat l’alberg i el centre de vacunació d’Alcarràs. Budó recorda també que la decisió d’immunitzar els professionals fructícoles dependrà “del departament de Salut”.

Des d’Alcarràs es manté la petició d’activar un Pla Pilot de Vacunació per immunitzar els professionals del sector de la fruita i així se li ha traslladat a la consellera. Budó, aquesta tarda, ha pogut conèixer de primera mà les diferents actuacions activades als municipis del Baix Segrià amb motiu de la pandèmia i per garantir una campanya fructícola tranquil·la:

“A Alcarràs, hem mostrat a la consellera el nostre alberg per persones treballadores de temporada i els terrenys annexos als quals instal·larem 32 places d’allotjament més per si cal aïllar persones sense xarxa familiar al territori. També li hem mostrat el centre de vacunació, al qual aquests 15 i 16 d’abril seguim vacunant les persones d’entre 60 i 69 anys. Treballem de valent per permetre una campanya a la qual els únics protagonistes han de ser l’esforç dels nostres pagesos i la qualitat de la nostra fruita”, ha explicat l’alcalde, Jordi Janés, qui anima tothom qui ho pugui fer a vacunar-se: “és un petit gest per protegir-se un mateix i a la comunitat i començar, de mica en mica, a recuperar el futur de salut i prosperitat el qual ens mereixem”.

Esforç dels municipis

Durant la visita a Alcarràs, Meritxell Budó ha lloat “l’esforç” que Alcarràs i la resta de pobles de la fruita han fet, fan i faran per tal d’afrontar la campanya d’enguany amb seguretat plena i amb les vacunes com a element diferenciador que obre la porta a l’esperança. Aquesta eina la qual ha permès immunitzar ja la pràctica totalitat de les persones més grans de 80 anys permet, indica Budó, afrontar la campanya d’enguany “d’una manera molt diferent” si l’afegim les eines de “recerca activa” com ara els cribratges previstos al maig i les mesures de prevenció i higiene. La Generalitat, ha avançat la consellera, estarà “al costat dels municipis” que afronten inversions extraordinàries a conseqüència de la pandèmia i ho farà mitjançant la partida genèrica de la qual es disposa: “estem en funcions des que es va destituir el President Torra i funcionem amb pressupostos prorrogats, però hi ha una partida genèrica de la qual en poden fer ús els diferents departaments i que servirà també per ajudar els municipis”, ha apuntat.

 

Decisió de Salut

Pel que fa a la demanda d’activar un Pla Pilot de vacunació pels professionals del sector de la fruita, la consellera ha indicat que decidirà el Departament de Salut: “Hi ha un Pla de Vacunacio en marxa que funciona i ells decidiran si aquesta proposta pot implicar un nou avanç.” Des d’Alcarràs, l’alcalde, Jordi Janés, recorda que aquest Pla Pilot que se sol·licita “permetrà activar un dic de contenció davant de possibles brots” i el primer tinent d’alcalde, Manel Ezquerra, demana que s’escolti al territori: “és una petició fruit d’una anàlisi feta a partir de l’experiència que ens dona el que vam viure el 2020”, explica.

Infolleida