ASAJA Lleida participa en la manifestació de Saragossa en defensa del sector de la fruita dolça que ha aplegat un miler de productors

29/01/2020

Aquest dimarts, 28 de generASAJA Lleida ha participat en la manifestació en defensa del sector de la fruita dolça celebrada a Saragossa sota el lema “Qui et donarà de menjar demà?”. La jornada reivindicativa ha aplegat més de mil productors de la Vall de l’Ebre per denunciar la dramàtica situació que arrossega aquest sector afectat per greus desequilibris de mercat que fan insostenible la situació per als productors i posen en risc la continuïtat de moltes explotacions. 

 

Des d’ASAJA es reclama, de manera urgent, un pla d'arrencada i abandó; la limitació de les noves plantacions; la vertebració del sector i mesures, més eficaces, de gestió de crisi que permetin atallar aquesta agònica conjuntura. 

 

El detonant d'aquesta situació arrenca, fa ja diversos anys, amb la saturació del mercat comunitari de fruita a causa de l'increment de les produccions i el risc de sobreoferta fins i tot en dates i regions més primerenques. Aquesta conjuntura es va veure posteriorment agreujada amb el “veto rus”. I a això hem d'afegir la caiguda del consum de fruita a nivell nacional, els alts costos de producció que suporten per agricultors (des de la setmana passada incrementats amb la nova pujada del SMI) i els baixos preus en origen degut a l'escàs poder de negociació dels productors en la cadena agroalimentària. Tot això ha contribuït a convertir una greu crisi de mercat en una crisi estructural de la qual resulta molt difícil sortir. 

 

Analitzada la situació, la sectorial de Fruita d’ASAJA, reunida ahir, entén que només amb un pla d'actuació conjunt es podrà sortir d'aquesta agònica conjuntura. En primer lloc, s'ha d'establir un pla d'arrencada i abandó d'activitat amb la finalitat de retallar la producció excedentària, per la via de la sortida del sector d'una part de les explotacions mitjançant el cessament de l'activitat, definint convenientment les seves condicions: espècies i varietats elegibles, condicions de l'abandó, explotacions elegibles.

 

En segon lloc, s'ha d'incentivar la constitució d'un mecanisme de gestió nacional de la fruita amb la finalitat de vertebrar el sector i organitzar-lo. L'objectiu prioritari hauria de ser l'extensió de norma per a la realització de campanyes de promoció i valorització del consum de fruita. En tercer lloc, i amb la finalitat d'adequar l'oferta a la demanda, s'hauria de limitar temporalment les noves plantacions, per la qual cosa s'ha de deixar d'incentivar les noves plantacions de fruita amb excés d'oferta dins dels programes operatius de OPFH i programes de desenvolupament rural.

 

Finalment, i davant les crisis sofertes en aquestes últimes campanyes, hem comprovat que les mesures de gestió de crisi no han estat eficaces. El sistema actual no funciona, per la qual cosa s'ha d'articular un sistema que millori l'actual, que faci més atractiu als agricultors estar organitzats i, de cara a la nova PAC, s'ha de treballar en l'establiment d'un sistema de gestió de crisi al marge dels programes operatius, amb pressupost addicional que no discrimini a cap productor.

 

Si bé és cert que algunes d'aquestes mesures es recullen en el “Pla de mesures per a la millora del sector de la fruita dolça”, elaborat pel MAPA en la campanya passada, no s'han desenvolupat i demandem la posada en marxa d'aquestes mesures per a una millora del sector i el futur de les nostres zones rurals. Cal recordar que el sector de la fruita té una gran importància social i és vertebrador de moltes zones rurals, ja que fixa població al medi i genera riquesa en els nuclis rurals.

Infolleida