Alcarràs aprova un pressupost de 10,25 milions d’euros en el qual es duplica la despesa en camins i inversions per valor d’1,51 milions d’euros

10/06/2021

El Ple Municipal d’Alcarràs ha aprovat, aquest 10 de juny i amb els vots favorables dels grups municipals de Junts per Alcarràs i Sempre Alcarràs, el Pressupost 2021 de l’Ajuntament, el qual puja fins els 10.653.697,14 euros i duplica la inversió en camins fins a fer-la superar els 800.000 euros dins d’una partida d’inversions reals que arriba fins als 1.514.659 milions. Enguany; els ingressos corrents, que són aquells que es deriven d’impostos, taxes, patrimoni i subvencions provinents d’altres administracions, arriben fins als 9.001.643 euros; els ingressos no financers, que es generen a partir de transferències de capital d’altres administracions o venda d’actius, arriben fins als 844.854,24 euros i els ingressos derivats d’operacions financeres, fins als 407.200 euros. Pel que fa a la despesa, es contemplen, a més a més dels 1,5 milions d’inversió, 8.201.117,52 euros per serveis, béns, personal i ajuts i subvencions concedits per l’ajuntament i 512.621,22 euros per amortitzacions de préstecs o crèdits.

L’alcalde, Jordi Janés, defineix el pressupost d’enguany com a un exercici “de moderació, austeritat i equilibri” el qual permet “controlar la despesa”, “mantenir i millorar” la qualitat dels serveis i garantir les inversions necessàries “majoritàriament amb subvencions obtingudes gràcies a l’esforç i la serietat”. Els comptes d’aquest 2021, explica Janés, “són una manifestació pública, transparent i quantificada del compromís insubornable d’aquest equip de govern amb la ciutadania per garantir les oportunitats, la sostenibilitat ambiental, els serveis de qualitat i la justícia social que ens mereixem tothom. Per exemple, si dupliquem la inversió en camins és, a banda de per donar resposta a un greuge d’anys, per comprometre’ns encara més amb el nostre motor econòmic, que és el sector primari. Igualment, invertim per completar la substitució de l’enllumenat que teníem per altre de lluminàries LED i seguim amb l’aposta pel Porta a Porta perquè volem seguir sent referent lleidatà en sostenibilitat”. Altres sectors fonamentals per l’economia local com ara la indústria, el comerç i la restauració figuren també entre les prioritats del consistori i ho demostren la dignificació dels polígons, la supressió de la taxa de terrasses també durant el 2021 i la subvenció a gimnasos, hostaleria i centres d’estètica que es va aprovar per ajudar aquests negocis a fer front a la taxa d’escombraries i es finança amb una rebaixa temporal dels salaris dels regidors.

 

El pressupost per camins es duplica

Entre les inversions més destacades que es contemplen dins del total d’1,51 milions consignats, cal citar com a una de les més importants els 812.350 euros que es destinen a millora de camins. La xifra suposa duplicar els prop de 400.000 invertits en la xarxa el 2021 i permetrà actuar en vies com ara el Camí de les Coves (169.000 euros previstos) i el Camí del Saladar (190.000 euros previstos. Igualment, es renovarà amb una inversió de 180.000 euros el sistema d’aire condicionat del CCM Lo Casino, es destinaran 60.000 a finalitzar el desplegament del nou enllumenat LED i 8.000 euros per l’ampliació i renovació la microdeixalleria de la Cooperativa i optimitzar el sistema de recollida Porta a Porta. Per altra banda; es destinen 70.000 euros, provinents de subvencions, a l’àrea d’Ensenyament pel Programa Operatiu d’Ocupació, Formació i Educació, el Pla Educatiu d’Entorn i el Pla de Millora d’Oportunitats Educatives i es destinaran 211.000 euros més per construir una segona canonada d’abastiment dels dipòsits municipals amb la qual garantir molt millor encara la disponibilitat d’aigua amb qualitat i en quantitat suficients per a la població. “Planifiquem les inversions amb visió de futur i control de la despesa, perquè treballem amb els recursos i el futur de tothom”, explica el primer tinent alcalde, Manel Ezquerra.

Pel que fa a les instal·lacions esportives, més destacades es mantenen els 30.000 euros de manteniment de les piscines i es renovarà amb un nou paviment d’epoxi la pista del Pavelló Polivalent amb una inversió de 26.000 euros i a la Llar de Jubilats s’instal·larà la plataforma elevadora amb la qual l’equip de govern es va comprometre a millorar l’entrada a l’equipament. En matèria de Patrimoni, es continuarà amb les tasques de recuperació de la Casa de Montagut, per les quals es contempla una inversió de 300.000 euros finançada en part amb fons provinents del Departament de Cultura, el qual també està previst que atorgui ajuts enguany per recuperar el Pou de Gel. Pel que fa a la Casa de Vallmanya, el consistori continua treballant per aconseguir un compromís d’inversió que permeti recuperar-la i impliqui administracions de rang superior i també, i si s’escau, capital privat. Altres inversions importants són els 220.000 euros que es reserven per dotar amb un nou magatzem a la Brigada Municipal i els 93.000 euros que es reserven per despeses extraordinàries derivades de la situació de pandèmia.

Prudència pressupostària

Tot i que la situació de pandèmia va decidir les administracions de rang superior suspendre el 2020 l’aplicació de les regles que regulen el dèficit fiscal, el deute públic i la despesa en les diferents administracions per tal de fer front a la situació d’emergència, La Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera continua vigent i, en aquest sentit i “per convenciment i compromís de l’equip de govern amb la necessària sostenibilitat financera”, recorda Ester Ibars, regidora d’Hisenda, el pressupost d’aquest 2021 s’ha elaborat amb “prudència, moderació i austeritat”. D’aquesta manera i per exemple, els ingressos previstos derivats de taxes i preus públics s’han adaptat a les disminucions en la recaptació que ha generat la pandèmia i els impostos directes s’han ajustat a la darrera liquidació. En el cas dels impostos indirectes, tot i que l’Impost d’Instal·lacions, Obres i Construccions es va disminuir en un 33%, es manté la previsió d’ingressos a la vista dels projectes d’obres vinculats a les vuit plantes fotovoltaiques que hi ha projectades en el municipi. Les transferències corrents s’inclouen en el pressupost únicament si se’n disposa de resolució o són recurrents.

Infolleida