Pere Aragonès anuncia que el Govern destinarà 6,5M€ als municipis del Segrià afectats pel confinament

15/07/2020

El president de la Diputació, Joan Talarn, remarca que el primer repte és superar la crisi sanitària, però que després caldrà afrontar una crisi econòmica i refer la marca Lleida.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès va anunciar ahir, des de la Diputació de Lleida, que el Govern destinarà 6,5 milions d’euros als municipis del Segrià afectats pel confinament, precisant que 2,5 milions d’euros es destinaran als ajuntaments i “un mínim de 4 milions” a ajudes directes a la restauració i el comerç, els sectors més castigats.

Aquestes i altres consideracions han estat sobre la taula durant la reunió que s’ha celebrat aquest dimarts a la Diputació de Lleida per analitzar l’impacte de la Covid-19 en l’economia del Segrià, una trobada en la qual hi han participat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà; el delegat Territorial del Govern a Lleida, Ramon Farré; i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, a més del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el vicepresident de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre. També hi han pres part, de manera telemàtica, diferents representants dels agents econòmics i socials del territori.

Pere Aragonès ha començat explicant que la voluntat del Govern és “protegir la salut de Lleida i dels altres municipis del Segrià”, fet que ha dut a prendre “decisions dures” i que “han tingut conseqüències”, i ara l’objectiu és “pal·liar al màxim els efectes no desitjats i negatius i poder compensar-los” posant recursos sobre la taula per tal de “tornar a aixecar l’economia i la vida social de Lleida i del Segrià”.

Així, Aragonès ha explicat que la setmana passada, en una primera reunió, “ens vam comprometre a aplicar un pla de xoc” que, ara, cinc dies després, s’ha materialitzat en què el Govern de la Generalitat destinarà “6,5 milions d’euros de recursos extraordinaris per fer front a la situació de la lluita contra la pandèmia”. D’aquests 6,5 milions, Aragonès ha detallat que 2,5 es destinaran als ajuntaments per tal que aquests puguin “tenir recursos per fer la tasca de col·laboració amb les autoritats sanitàries”, mentre que “un mínim de 4 milions” seran per a “ajudes directes als sectors econòmics més afectats”, que ha avançat que seran el comerç i la restauració.

El vicepresident ha precisat, però, que aquesta és “una quantitat inicial”, ja que serà ampliable i en funció de l’impacte i de les sol·licituds es podran destinar “més recursos” per tal de minimitzar els efectes negatius “sobre l’economia, els llocs de treball i la viabilitat de les empreses”, tot plegat amb un doble objectiu: “donar suport als ens locals i ajudar a contribuir a màxim a mantenir viu el teixit empresarial i comercial de la comarca”. Així, Aragonès ha precisat que la voluntat del Govern és que les línies d’ajut s’apliquin i “arribin el més ràpid possible”, així com que “el mecanisme de sol·licituds siguin clars, amb tràmits senzills i pagaments ràpids”.

Aragonès ha remarcat la voluntat de seguir treballant “conjuntament amb les institucions de Lleida”, motiu pel qual la trobada d’avui s’ha celebrat a la Diputació, i que faran especial incidència tant “en les mesures de xoc com en les mesures més estructurals, que s’aplicaran més endavant”.

Finalment, ha fet un agraïment a la ciutadania de Lleida i dels altres municipis afectats “per la seva responsabilitat” malgrat que les mesures aplicades provoquin “molèsties i dificultats”, tot i que considera que són indispensables per “doblegar la corba”.

Per la seva part, Joan Talarn ha destacat que les administracions tenen l’obligació de ser al costat del teixit associatiu i empresarial del territori, amb la qual cosa, tot i que el repte més immediat és superar la crisi sanitària, després hi haurà una crisi econòmica en la qual la Diputació hi haurà d’intervenir com a Govern que és de les comarques de Lleida i representant de tots els seus alcaldes i municipis.

És per això, ha dit Talarn, que “volem tenir aquesta responsabilitat”, ser en aquesta segona reunió i a més “acollir-la”. Una trobada, ha dit Talarn, que ha estat “molt productiva” i plena de sinceritat per part dels representants del sector empresarial, i en què la Diputació ha reiterat el seu compromís per “pal·liar la situació de pandèmia”, amb accions com els diferents plans i campanyes de turisme, les accions impulsades des de Promeco fomentant el comerç de proximitat.

Per tot plegat, Talarn ha defensat que des de la Diputació “som els primers que hem de creure en la marca Lleida” per així refer-la el més aviat possible treballant “amb més orgull que mai. Ens en sortirem, i ens en sortirem més forts que mai”. Lleida i el Segrià, ha afegit, “no han de sobreviure i prou, sinó que han de tenir un futur, i aquest futur el tindrem conjuntament amb totes les institucions”.

Per la seva banda, Miquel Pueyo ha agraït les inversions anunciades per Pere Aragonès, que serviran per frenar previsions tan negatives com les que diuen que “un 30% del sector del comerç està en perill”. L’alcalde de Lleida ha remarcat que el repte més immediat és doblegar la corba de contagi, però que quan s’aconsegueixi, hi haurà “un altre repte amb la marca Lleida, del Segrià i de tot el que suposa”, que en poques setmanes ha quedat tocada pels fets ocorreguts. “El que no podem fer és pena, no podem arrossegar encara més aquells dubtes sobre la condició de ser lleidatans. Som bons, en algunes coses som molt bons”, ha reivindicat l’alcalde, que ha afegit que “se’ns ha de veure forts i decidits, i sobretot dignes, i a partir d’aquí ens queda un llarg camí per recórrer”.

Durant la seva visita a la Diputació de Lleida, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, també ha saludat a la portaveu de Cs a la Diputació, Maria Burrel, a la portaveu d’ECP, Elena Ferré, i al diputat del PSC, Agustí Jiménez, tot just abans de començar la reunió amb els diferents representants dels agents econòmics i socials del territori.
Infolleida