Soses inaugura l’Espai de Memòria de la Batalla del Baix Segre

27/04/2022

Situat al Tossal de Sant Miquel de Soses, diumenge 1 de maig el consistori ha programat una sèrie d’activitats per recordar la Batalla del Baix Segre que va tenir lloc ara fa 84 anys durant la Guerra Civil.

A les acaballes de l’any 1938, el Baix Segre va ser l’escenari d’una virulenta batalla. Entre els dies 7 i 22 de novembre, els combats van ser presents a la marge dreta del Segre entre Soses i Serós. Prop de fer 84 anys d’aquest combat anomenat la Batalla del Baix Segre, l’ajuntament de Soses ha iniciat una important feina de recuperació de la memòria històrica d’aquells fets creant, en el Tossal de Sant Miquel, l’Espai de Memòria de la Batalla del Segre.

 

Sandra Marco, alcaldessa de Soses, explica que s’han recuperant arqueològicament unes trinxeres franquistes a llevant del Tossal, s’ha pintat un mural en la façana sud de l’ermita de Sant Miquel que reprodueix un plànol de les situació de les forces republicanes durant els combats, s’ha instal·lat una cartellera i un faristol amb extensa informació sobre la guerra civil a Soses i sobre la batalla i també s’han instal·lat diferents elements museogràfics que ens porten a aquells moments d’ara fa més de 8 dècades. “El proper diumenge 1 de maig, a partir de les 10’30h del matí, recordarem i farem memòria amb un seguit d’actes i actuacions vinculades a la memòria històrica del nostre poble durant la Guerra Civil”

 

PROGRAMA:

10’30h. RECREACIÓ HISTÒRICA I EXPOSICIÓ (tot el matí)

Amb la presència de soldats, de comandaments i d’un camió de l’època.

Recreació a càrrec del Grup de Recreació Històrica Ejército del Ebro.

EXPOSICIÓ de peces de la vida quotidiana dels soldats al front, recuperades en diferents camps de batalla de la Guerra Civil.

 

10’45h. VISITA GUIADA - INTRODUCCIÓ HISTÒRICA

A càrrec de Joan-Ramon González, arqueòleg i president de l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida.

 

VISITA A LES TRINXERES

A càrrec de Núria Cabañas, arqueòloga DE Cat Patrimoni i directora de la intervenció arqueològica.

 

11’15h. ACTE INSTITUCIONAL - ACTE D’INAUGURACIÓ

Inauguració de la recuperació i museografia de l’Espai de Memòria de la Batalla del Baix Segre al Tossal de Sant Miquel a càrrec de Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida.

 

12’00h. MORT A LES CUNETES - REPRESENTACIÓ TEATRAL

“Mort a les Cunetes”. Un homenatge a les víctimes de la repressió franquista. Actuació a càrrec de Joan Valentí. El muntatge narra “La Fossa de Can Maçana”:  l’afusellament de nou republicans que van ser trets la mitjanit del 9 de febrer de 1939 de la presó de Manresa i la fuga d’un d’ells, Josep Nin, que ho va poder explicar. És un homenatge a: Joan Badia, Amadeu Casserres, Jaume Claret, Lluís Fàbrega, Camil Pujol, Maurici Sivila, Josep Talleda i Juli Zegri, (fills de Súria i Valls de Torroella) que van ser assassinats per les seves idees i també a la Teresa Mabras, “La Maciana” de Castellolí.

 

13’00h. CANÇONS DE TRINXERA - ACTUACIÓ MUSICAL

Interpretant les cançons que els soldats cantaven durant la Guerra Civil:

A las Barricadas, En la Plaza de mi Pueblo, Himno de Riego, La Internacional, El pozo María Luisa, Ay Carmela, Bandiera Rossa, Quinto Regimiento... Actuació a càrrec de Ramon Redorta.

 

13’30h. VERMUT DE TRINXERA

 

Tots els actes són gratuïts i han estat organitzats per l’Ajuntament de Soses amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.

Infolleida