L'alcalde de Torrebesses demana que el desconfinament als petits pobles sigui més flexible

28/04/2020

Com a president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, que a Lleida 'només' concentren 26 casos de Covid-19.

Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i a la vegada president de l’Associació de Micropobles de Catalunya,ha manifestat a l'agència ACN que per les característiques d’aquests municipis (336 pobles a Catalunya ténen menys de 500 habitants, bona part d'ells a les comarques de Lleida) no té sentit limitar el radi de sortida a un quilòmetre, ja que molt d’ells per la baixa densitat de la població, el distanciament ja és cosa natural. Per aquest motiu, demana al Govern un desconfinament especial, adaptat a les característiques d'aquests petits nuclis rurals.

A tall d'exemple val a dir que als 47 microplobles de Lleida que formen part de l'Associació (170 a tot Catalunya) només hi han en total 26 casos de Covid-19 detectats, i 10 es concentren en un sol poble de les Garrigues, segons dades de Salut.

Urrea creu que el desconfinament s’ha de fer de forma diferent als grans nuclis de població i als petits pobles, on la gent pot sortir pels voltants sense trobar-se a ningú en tot el dia. L’Associació de Micropobles de Catalunya va ser una de les primeres a defensar la possibilitat que la gent pogués anar als horts o que la gent de segones residències no acudeixin durant el confinament.

Mario Urrea també diu que creu que en els pobles petits fins i tot s’ha respectat més el confinament,per això en alguns d’ells no s’ha detectat cap cas positiu com a Torrebesses, que no arriba a 200 habitants censats.

Alguns dels alcaldes d’aquests municipis, sobretot els de l’Alt Urgell o del Pallars, demanen que es pugui passejar per senders i camins, ja que aquests substitueixen als parcs que molts d’ells no tenen i on encara estan més aïllats.

ACN/Infolleida