La Diputació de Lleida triplica l’ajut als ajuntaments del Segrià, la Noguera i el Pla d’Urgell en l’acollida i atenció dels treballadors temporers de la fruita

19/05/2020

En total s’aportaran més de 500.000 euros per garantir l’atenció sanitària als treballadors i assegurar una campanya de fruita el menys excepcional possible en unes localitats que veuen incrementada la seva població amb motiu de les feines agrícoles

La Diputació de Lleida habilitarà l’Hotel Rambla de la capital del Segrià per tal d’acollir treballadors temporers de la campanya de la fruita del Segrià i alguns de la Noguera i el Pla d’Urgell que puguin presentar símptomes positius de patir la malaltia COVID-19. Aquesta operació, coordinada amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, es portarà a terme a través d’un conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i la Paeria de Lleida. Igualment, l’àrea de Cooperació Municipal ha dissenyat un pla especial de suport per ajudar a cobrir despeses extraordinàries als ajuntaments que afronten aquesta campanya de la fruita i que s’han vist obligats a habilitar diferents espais i mesures encaminades a garantir la seguretat sanitària tant de la població temporera com del propi veïnat.

 

Aquestes dues accions sumen una aportació de més de 500.000 euros de la Diputació de Lleida, triplicant així els 140.000 euros que va aportar l’any passat. Aquest esforç financer respon a la necessitat de donar suport una campanya de la fruita agreujada per la crisi sanitària del coronavirus, buscant la màxima normalitat possible per al principal motor econòmic de la plana de Lleida.

 

Aquestes mesures han estat presentades aquest matí en el decurs d’una reunió telemàtica entre el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el vicepresident Jordi Latorre amb les alcaldies dels municipis del Segrià més directament implicats en la campanya de la fruita: Soses, Seròs, Aitona, Torres de Segre, Alcarràs, la Granja d’Escarp, Massalcoreig i la ciutat de Lleida, així com la gerent de les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu, Divina Farreny.

 

El conveni de la Diputació de Lleida amb la Paeria de Lleida, que suposarà una despesa de fins a un màxim de 300.000 euros, servirà per convertir l’Hotel Rambla en un punt on concentrar la població temporera del Baix Segrià que pogués donar positiu de la COVID-19. L'hotel permetrà aïllar correctament les persones positives a la malaltia que podrien ser inici de possibles focus de transmissió en col·lectius específics. Igualment, aquesta instal·lació permetrà acollir persones que, havent estat en contacte amb positius per la malaltia, no disposen d’un allotjament on passar el confinament.

 

La posada a disposició de l’hotel té com a triple objectiu evitar la propagació de la malaltia en les poblacions del Segrià que reben milers de persones per a treballar en la recollida de la fruita, concentrar en un únic punt la zona de recuperació amb garantia sanitària d’aquestes persones, i assegurar que les possibles incidències de la malaltia no afectin negativament la producció fructícola de la plana de Lleida. L’hotel té una capacitat màxima per a 40 persones de manera simultània amb garanties sanitàries.

 

Aquesta actuació respon a la voluntat de garantir la seguretat dels treballadors i les treballadores en el context de l’alerta sanitària per la COVID-19, tal com marca el protocol que el Departament d’Agricultura de la Generalitat ha pactat amb els representants del sector agroalimentari, els agents socials i els ajuntaments de Lleida implicats en la campanya. Al mateix temps, assegurar la producció en quantitat, qualitat i seguretat dels aliments, per garantir el proveïment de la població i del conjunt de les indústries agràries que en depenen.

 

Ajuda als ajuntaments

 

D’altra banda, el proper ple de la Diputació aprovarà un Pla de Cooperació específic per ajudar els ajuntaments que han de fer front a un increment de costos associats a la campanya agrària molt superior als anys anteriors davant l’obligació d’adoptar diferents mesures encaminades a garantir la seguretat sanitària, tant de les persones nouvingudes contractades per a la recollida de la fruita, com de la resta de la població d’aquests municipis. Aquest pla està dotat amb 214.000 euros, dels quals 70.000 es destinen a l’Ajuntament de Lleida i els 144.000 restants es repartiran entre 17 municipis del Segrià i el Pla d’Urgell.

 

Aquests fons estan pensats per cobrir despeses vinculades a la campanya de recollida de la fruita com l’acollida i atenció de persones, la seva salut i la seva seguretat. Els beneficiaris són els ajuntaments que tinguin més de 750 hectàrees en producció de cultius d’albercoquers, cirerers, nectariners, presseguers, pomeres o perers, els municipis que durant la campanya agrària de l’exercici 2019 haguessin subscrit més de 500 contractes i els municipis de Lleida que disposin d’albergs de temporers.

 

D’igual manera com ja s’ha fet amb els primers tres plans de subvencions aprovats en el ple de la Diputació del mes de març, aquest altre pla també es regirà pels terminis superreduïts i per l’avançament del 100% dels diners atorgats en un període d’uns 40 dies des de la seva aprovació al plenari, previst per al proper dijous 28 de maig.

 

Per al president de la Diputació, Joan Talarn, garantir una campanya de la fruita de Lleida en quantitat, qualitat i amb plenes garanties sanitàries per als treballadors, els habitants del Segrià i la pròpia fruita és bàsic per no trencar la cadena de subministrament d’aliments del conjunt de la població. D’aquesta manera, “des de la Diputació de Lleida ens sumem a l’esforç que productors agroalimentaris i els propis ajuntaments del Segrià estan fent per a poder tenir una campanya de la fruita el més normal possible”, ha destacat Joan Talarn.

 

Per al vicepresident de la Diputació de Lleida Jordi Latorre, “el municipis del Baix Segrià s’han trobat sols i amb un sentiment d’abandonament per part de les institucions. En canvi, la Diputació de Lleida acompanya els municipis i el sector perquè la campanya de la fruita, en plena COVID-19, sigui un eina vital per revertir les incerteses i les dificultats provocades per aquesta situació d’emergència. És essencial que aquesta campanya de la fruita vagi bé per als municipis, les comarques, el sector de la fruita i les famílies productores”.

 

L’alcaldessa d’Aitona, diputada provincial i vicepresidenta del patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha reconegut “el paper dels alcaldes del Baix Segrià en ser els primers que vam demanar pensar amb totes les institucions la resposta òptima, la necessitat d’un protocol d’actuació i la previsió ajuts. La Diputació de Lleida és la primera institució supramunicipal que ens parla d’ajuts i quantitats”. També ha volgut reconèixer el paper que hi ha jugat l’Ajuntament de Lleida: “La decisió de l’establiment de l’hotel per acollir positius ens és de gran ajut. Gràcies a l’esforç que ha fet el paer en cap, Miquel Pueyo”.

 

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat que “convenis com aquests demostren que la cooperació entre administracions és fonamental per garantir la correcta atenció de les persones. Ens vam comprometre a donar resposta a aquelles persones que arribaven a la ciutat arran de la temporada de recollida de fruita i hem treballat i treballem intensament perquè així sigui. El pla que presentem enguany ho demostra. Així mateix, és fonamental, també, la implicació del Govern espanyol i la consegüent modificació de la Llei d’estrangeria per a poder virar de forma més eficient cap a una societat més justa i igualitària”.

 

La gerent de la Regió Sanitària de Lleida i l’Alt Pirineu, Divina Farreny, ha manifestat la importància de l'acord a què han arribat Diputació i Ajuntament de Lleida per posar aquest equipament a disposició de tots els municipis del Segrià i algun de la Noguera i el Pla d'Urgell que ho requereixin. “Això permetrà oferir un recurs a les persones que s'hagin contagiat de la COVID-19 i que no puguin fer unes correctes mesures d'aïllament als seus domicilis. En aquesta fase de desconfinament és fonamental disposar d'aquests espais per evitar la propagació de la COVID-19. El treball conjunt de les diferents administracions ens apropa a  protegir la salut de les persones i afrontar el desafiament que suposa aquesta crisi sanitària”, afegeix Farreny.

Infolleida