El porc es consolida, però baixa de preu

23/01/2019

UP ha fet balanç de l'estat del sector

Unió de Pagesos fa un balanç de consolidació del sector porci el 2018, tot i que la Llotja de Mercolleida ha marcat un preu inferior respecte a la mitjana del 2017. El valor mitjà dels preus del sector va ser d'1,13 euros per quilo viu al 2018, mentre que el 2017 va ser d'1,25 euros. L'encariment lleuger del preu del pinso respecte dels dos anys anteriors ha estat un dels factors que ha limitat el marge econòmic a 0,04 euros per quilo viu durant el 2018, ja que al 2017 va ser de 0,19 euros. Però un dels escenaris que mes ha preocupat al 2018 i que també ho fa en clau de present i futur és el sanitari amb l'amenaça de la pesta porcina africana detectada en porcs senglars a Bèlgica i que s'ha anat estenent per Europa i Asia.

El sindicat defensa treballa amb fortes mesures de bioseguretat, tant a les granges com en el control de població de senglars per evitar la seva arribada


De cara al 2019 la pesta porcina africana no és l'única amenaça cap al sector, ja que recentment també s'ha detectat un cas de febre aftosa al Marroc.

D'altra banda, Unió de pagesos demana al Govern que elimini el cànon de l'aigua previst en l'avantprojecte de llei de mesures fiscals per als usos ramaders de porcí i aviram, ja que no té en compte la capacitat tributària dels ramaders.


FOTO: Segre
Marc Piqué (Lleida TV)