Almatret recorda el seu protagonisme a la Guerra Civil

22/04/2020

L'estudi encomanat fa tres anys per l'Ajuntament es publica ara en format llibre.

L'any 2017, Ajuntament d'Almatret, va encarregar la redacció d'un estudi per conèixer la història del municipi durant la Guerra Civil espanyola, que ara es publica en format llibre amb la col·laboració de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec, la Diputació de Lleida i Terra Enllà. El principal objectiu era recuperar el patrimoni cultural material més rellevant vinculat a aquest període amb l'objectiu de garantir la seva preservació i difondre'l com a nou actiu del municipi.

L'estudi, obra de l'historiador Andreu Caralt revela el rol destacat d'Almatret en l'abordatge de la Guerra Civil al Segrià. En el primer any de guerra s'hi va construir una imponent posició defensiva de la línia fortifi cada del Cinca, promoguda per les autoritats catalanes. A partir de l'abril de 1938 el municipi va formar part del front republicà de l'Ebre, i es va situar a la rereguarda immediata de la línia del front del Segre.

Fou cruïlla entre un i altre, una condició singular i única. A partir de llavors, va rebre un increment sobtat de tropes i fou escenari d'una de les accions ofensives de la batalla de l'Ebre amb participació de molts soldats catalans. Els combats van causar moltes baixes; alguns d'ells romanen en fosses comunes obertes al costat de punts d'atenció sanitària al terme. Almatret va patir aquell any la seva pitjor tragèdia del segle XX, el bombardeig aeri franquista del 12 d'octubre de 1938.

El llibre es posarà a la venda en format paper aquest Sant Jordi, però es pot fer-hi una ullada on-line a https://almatret.cat/estudi_gc_acaralt/

Infolleida