Almacelles estrena logo i lema per celebrar el 250 aniversari de la seva fundació

29/06/2021

La jove estudiant de disseny gràfic Esther García-Mascaraque Pascual, amb l'obra "Una nova Almacelles, un nou futur", va rebre ahir el premi i el diploma com a guanyadora del disseny i lema del logo relacionat amb el 250è aniversari de la fundació de la nova Almacelles. Aquesta efemèride tindrà lloc el proper 24 de setembre de 2023, i rememorarà els 250 anys de la col·locació de la primera pedra que es va fer de la nova Almacelles per part del Senyor d’Almacelles, en Melcior de Guàrdia i Matas, que adquirí la propietat del despoblat al rei Carles III. La proposta de Melcior de Guàrdia fou la guanyadora en una petició on participaren més interessats pel despoblat d’Almacelles. Finalment, el Consell d’Hisenda va decantar-se clarament a favor de Melcior de Guàrdia i un cop enviat el dictamen a Madrid, el rei Carles III signà la concessió de la plena propietat del terme despoblat d’Almacelles en data 3 de juny de 1773. Tres mesos més tard, el 24 de setembre –tot coincidint amb la festivitat de la Mercè i patrona de Barcelona, d’on era resident Melcior de Guàrdia i Matas- es fa l’acte solemne de col·locació de la primera pedra. L’any 1774, el mateix rei Carles III li atorga el títol nobiliari de Senyor d’Almacelles.
La guanyadora d’aquest logo i lema ha estat la jove estudiant de disseny gràfic Esther García-Mascaraque Pascual, amb el lema “Una nova Almacelles, un nou futur”. El logo recull en un sol disseny tres de les particularitats d’aquesta nova població refundada el segle XVIII segons els paràmetres urbanístics i arquitectònics de la Il·lustració: part dels Porxos de la plaça de la Vila com a element arquitectònic institucional, part de la façana de Casa Clara com a element arquitectònic civil, i tot dins d’una figura octogonal que recull la retícula ortogonal en la què es projectà el conjunt d’illes de cases i carrers per part del mestre d’obres barceloní Josep Mas Dordal; precedent directe del que es faria cent anys més tard a l’eixample de Barcelona per part d’Ildefons Cerdà. Els colors amb els què juga són el groc, en referència als daurats al·lusius al període més antic i amb la relació d’Almacelles amb la corona i el rei Carles III; i el blau amb el què es relaciona la part més moderna i actual.
Aquest disseny i lema s’inclourà en tots aquells suports de caire municipal, del què se’n farà especial difusió i promoció,a fi de donar a conéixer aquest fet històric i el nom del poble d’Almacelles.
Al mateix temps, s’ha aprofitat l’ocasió per posar en marxa dos comptadors electrònics (un a la façana de l’edifici consistorial a la plaça de la Vila, i l’altre a la del Centre Cultural d’Almacelles al carrer Major), on hi haurà un compte enrere dels dies que falten per celebrar el 250 anys del naixement de la nova Almacelles.
Infolleida