Almacelles continua apostant amb mesures que atenuïn el canvi climàtic, amb l’elaboració del seu propi compost que es reaprofita en l’enriquiment dels sòls de les zones verdes del municipi

25/02/2020

Des del 2015 l’ajuntament d'Almacelles aprofita la poda dels espais públics, així com les restes de gespa i fullam caigut als carrers i la Rambla per destinar-lo a fer compost en un bancal destinat a aquest fi. També es dona servei a tots aquells particulars qui poden dipositar també les seves restes en aquest espai.

 

Un cop superades les festes de Nadal, es procedeix a triturar tota la resta orgànica acumulada amb maquinària especialitzada. Aquesta s'acumula per facilitar la seva descomposició, i al cap de dos anys el compost que en surt ja es apte per tal que l’Ajuntament l’utilitzi per enriquir amb matèria orgànica de gran qualitat els sòls dels  espais verds de la vila.

 

Aquesta iniciativa, que ve refrendada pels estudis i assessorament de la Dra. Rosa M. Pochpresidenta del Grup Intergovernamental tècnic de sòls de l’Aliança Mundial de Sòls de la FAO, manté que la matèria orgànica fa que els sòls siguin més fèrtils i més resilients davant dels canvis ambientals, però l’erosió i alguns tipus de conreu intensiu han suposat que se’n perdi de manera accelerada.

 

En aquest sentit, algunes iniciatives, com les presentades a la cimera de París el 2018, té l’objectiu (utòpic) d’assolir un increment anual del 0,4% de matèria orgànica als sòls de tot el món, que permetria compensar les emissions anuals de diòxid de carboni, i augmentaria la productivitat dels sòls i, de retruc, la suficiència i la seguretat alimentàries. Al mateix temps, aquest impacte aniria en la direcció de paliar l’efecte hivernacle i el canvi climàtic.

 

Infolleida