Vaga de temporers a Seròs per les condicions laborals

02/06/2017

Reclamen que es compleixin els salaris que marca el conveni i millores en els horaris de treball

Uns 200 temporers de Seròs no van anar a recollir fruita ahir al matí per reclamar davant la Plaça de l'Ajuntament millores en el sou i en la qualitat de vida. Afirmen que els pagesos els roben perquè des del 2004 els paguen 5€ l'hora, quan haurien de cobrar-ne 6'18, que és el que marca el conveni. Això suposa 300 € menys al mes dels que tocarien en el seu salari, calculant que la majoria d'ells treballen entre 9 i 12 hores al dia. A més no tenen cap festiu en els 100 dies que dura la campanya, de mitjans d'abril fins a finals d'agost. Els seus contractes no reflecteixen tots els dies treballats al mes i, a banda de donar-los els diners en efectiu, no saben mai quan cobraran.

L'alcalde afirma que ja ha fet arribar les reivindicacions al delegat de treball a Lleida, que emetrà un comunicat als pagesos per a què els paguin el que els pertoca. Pel que fa a l'allotjament, el consistori explica que no hi ha recursos al poble per disposar d'un alberg. I és que els temporers denuncien també que viuen en unes condicions infrahumanes. Els propietaris de pisos, diuen, no els volen llogar habitatges. Per això es veuen obligats a malviure al carrer, en cotxes, granges amb animals o cases abandonades. Fins i tot a les millors d'aquestes cases hi ha coloms a dins, forats a terra i estan plenes de brutícia. I de vegades es troben les fonts del poble amb l'aigua tallada.

Procedents del Marroc, Gambia o Senegal, alguns ja porten més de 15 anys fent temporada a Catalunya. Asseguren que abans d'iniciar la vaga ja havien parlat amb els pagesos i que la resposta havia estat que si no estaven satisfets, perdrien la seva feina.
Marina Sala (Lleida Tv)