Una inusual tempesta de pedra al març descarrega sobre poblacions del Segrià

01/04/2017

Primer temporal en localitats com Alguaire, Gimenells, Sucs, Almenar o Rosselló || Els agricultors valoraran avui possibles danys del granís, en alguns moments de la mida d’avellanes

El front de pluges que va arribar ahir a la província de Lleida va descarregar en algunes poblacions del Segrià acompanyat de granís, una cosa inusual en ple mes de març, i els possibles efectes del qual sobre els cultius, com la fruita o fins i tot farratges, es podran valorar avui.

L’alcalde d’Alguaire, Antoni Perea, va explicar que el granís, de la mida de pèsols, va descarregar cap a les 21.00 hores i que la intensitat del front va ser d’una tal magnitud que va deixar carrers coberts de blanc com si hagués nevat. Ho va qualificar d’impressionant. Una situació similar es va viure també a Sucs, on algunes fotografies donaven mostra ahir a la nit de com havien quedat carrers sota una capa de granís. En el cas de Gimenells, alguns pagesos van apuntar que en certes parts del terme la mida de la pedra era, en alguns moments, com avellanes grans. Així, van donar per segur que havia causat danys en finques de fruiters, una cosa que es podrà analitzar avui a la llum del dia. Al centre de la localitat, tanmateix, la intensitat hauria sigut inferior, segons va explicar l’alcalde, Dante Pérez. Va indicar que hauria descarregat pedra, però molt barrejada amb aigua, descartant, en principi, grans problemes. La tempesta també va arribar a altres municipis, com Almenar o Rosselló.

 El president d’Aeall-Asaja, Pere Roqué, va advertir que es tracta de la primera tempesta significativa de pedra a la zona fructícola i va cridar l’atenció sobre les dates, ja que aquest tipus de fronts solen desenvolupar-se a l’estiu. Se solen generar en dies de molta calor, quan la terra té temperatures elevades i arriba un front tempestuós amb baixes temperatures en altura. La confluència dóna com a resultat que la precipitació es converteixi en una calamarsada o en una tempesta amb pedra de mida significativa. Aquesta calamarsada es produeix poques setmanes després que el Servei Meteorològic de Catalunya firmés un conveni amb la Diputació de Lleida i la de Girona a fi d’estudiar les pedregades en aquestes zones. El conveni preveu una campanya del 19 de març al 29 de setembre en què s’insta que cada vegada que tingui lloc una calamarsada se’n captin imatges perquè l’SMC les estudiï.

Així ho va afirmar en l’assemblea de socis celebrada ahir a la nit a la localitat, segons van apuntar ahir diverses fonts.

Així mateix, agricultors presents en la reunió van afirmar també que l’actual president de la cooperativa ha pres la mateixa determinació de presentar la dimissió, encara que contactat ahir a la nit per aquest diari no va voler fer cap declaració en aquest sentit de la possible dimissió.

La crisi del sector fructícola ha suposat canvis en les direccions d’algunes cooperatives de la província, després de diverses campanyes amb pèrdues en les liquidacions. El malestar generat per les pèrdues a què han hagut de fer front els agricultors amb preus per sota de costos en els últims anys es troba darrere del malestar mostrat per socis en les últimes assemblees celebrades a l’entitat de Montoliu i que ha desembocat en l’anunci de dimissions.

Anuncis de dimissions a la cooperativa de Montoliu

El gerent de la cooperativa fruitera de Montoliu va anunciar ahir la intenció d’abandonar l’entitat, una decisió que preveu fer efectiva una vegada es concloguin les liquidacions de la producció de l’any passat, descartant en principi continuar durant la pròxima campanya de comercialització d’aquest estiu.

Segre