Ramaders de Benavent porten el consistori al jutge per obligar-los a traslladar les granges

19/03/2017

L’ajuntament els va revocar la llicència mediambiental per estar a menys de 150 metres de la trama urbana. Els propietaris consideren que el tancament és igual a una expropiació i demanen una compensació

L'Aleix Pujol i el David Espinet són dos ramaders de Benavent que estan en processos judicials amb l'ajuntament perquè els ha revocat la llicència mediambiental necessària per poder dur a terme la seva activitat, granges d'aviram. El consistori al·lega que les dues explotacions estan a menys de 150 metres de la trama urbana o urbanitzable, segons marca la normativa municipal.

Des del consistori s'afirma que ja fa anys que coneixen la situació i que, entre els anys 2002 i 2012, els ramaders no van presentar al·legacions a la norma municipal. A més del 2013 , es van succeir diverses queixes i denúncies de veïns per sorolls i olors que, segons afirmen els ramaders, ni la conselleria de Medi Ambient, ni els Mossos d'Esquadra, ni el Seprona han pogut constatar.

Per als ramaders no hi ha voluntat política de solucionar-ho perquè anys enrere s'havia arribat a un principi d'acord. De moment, diuen, continuaran treballant i que es tracta d’una expropiació encoberta.

Consideren que l'ajuntament va aprovar la regulació urbanística en un moment de fort creixement immobiliari que no s'ajusta a la realitat actual. Opinen que l'ajuntament no té ganes d'arreglar les coses i que els plans urbanístics no poden anar en contra de la propietat privada i l'activitat empresarial. De moment, un dels ramaders va veure desestimada la seva demanda per un jutjat de Lleida i la sentència es troba recorreguda davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, mentre que l'altre espera la vista davant d'un jutjat contenciós administratiu de Lleida.

Marta Grau (Lleida TV) i Segre