L'elevat preu de l'oli d'oliva ja està passant factura al consum

31/03/2017

La indústria adverteix que l’increment de cotitzacions l’obliga a reduir marges || Assegura que també perjudica els pagesos per la baixa producció

L’increment de preus de l’oli d’oliva està passant factura al consum d’aquest greix saludable, segons alerta l’Associació Espanyola d’Indústria i el Comerç Exportador de l’Oli d’Oliva (Asoliva). Els preus al consumidor s’han disparat i als establiments comercials és habitual trobar el litre per sobre dels 5 euros i fins i tot dels 6. El repunt és a causa de la caiguda de la producció no només a Lleida, sinó al conjunt de l’Estat, principal productor mundial. En aquest sentit, fonts d’Asoliva van alertar que està caient el consum, que es desplaça cap a altres greixos, com els de gira-sol o llavors. No es tracta d’una situació nova, sinó que ja es va donar els anys 2004 i 2005, amb unes circumstàncies similars.

La patronal afirma que el context actual “posa molta pressió al canal i és difícil gestionar aquest escenari davant d’un increment de preus tan important”, que en algunes categories d’oli d’oliva ronda el 40 per cent. Es refereix d’aquesta manera a les dificultats que té la indústria perquè el mercat estigui disposat a admetre tot l’encariment de la matèria primera.

Així doncs, assegura que envasadors i comercialitzadors es veuen obligats a reduir els marges, la qual cosa els redueix la rendibilitat. Afegeixen que la situació tampoc és positiva per als productors. Malgrat que cobren més per la producció, a l’haver vist recudida la collita, la renda real tampoc registrarà increments significatius en termes d’ingressos.

La patronal no s’atreveix a afirmar si l’increment dels preus, tant en origen com al consumidor final, ha tocat sostre. És imprevisible, assegura, tenint en compte que encara queden uns set mesos de campanya de comercialització fins a la pròxima collita, que en el cas de la província de Lleida acostuma a començar a inicis de novembre de forma generalitzada.

Gràcies al reg, s’han pogut evitar les baixades productives, en molts casos, de la incertesa meteorològica. Aquest augment de la producció, que en l’última collita ha arribat fins als 950.000 quilos d’oli, ha facilitat el relleu generacional i la cooperativa compta amb set-cents socis.

La Cooperativa de Maials duplica producció gràcies al regadiu

La Cooperativa de Maials, que enguany complirà cent anys, celebra també deu anys d’implantació dels sistemes de regadiu, que ha representat un increment del cent per cent de la producció mitjana, així com un augment de l’estabilitat a la producció.

Segre