La xerrada “Educar en la família” al Col·legi Pinyana d'Alfarràs

24/03/2017

Ahir per la tarda, al Col•legi Pinyana d’Alfarràs es va fer la xerrada-presentació del programa d’atenció a la infància a la comarca del Segrià “Educar en la família” a càrrec de Rosa Jové, psicòloga especialitzada en psicologia clínica infantil i juvenil en psicopediatria. Autora dels llibres d’abast nacional: “Crianza feliz”, “Dormir sin làgrimas”, “Ni rabietas ni coflictos”, etc.

L'acte de presentació d’aquest nou programa va anar a càrrec de Rosa Caselles, presidenta de la Comissió de Serveis Socials del Consell Comarcal del Segrià.

La psicòloga, Rosa Jové, va explicar que educar consisteix a reforçar el poder educatiu dels nens i l’educació d’aquest nen és una carrera a llarg termini “Ja farà el que li toca quan li toca”.

La psicòloga va parlar del costum que tenen els pares de posar etiqueta als seus fills amb la paraula “Aquest nen no és normal”, pel fet que no vulgui fer deures, o vulgui jugar i que es neguin a fer determinades coses en un moment donat i ha fet referència al fet que:

- El nen prefereix jugar, els nens es mouen i aprenent tocant i investigant.
- El nen que plora per tot, especialment quan són petits, no saben parlar i ho expressen plorant, o el nen que no sap el que li agrada.
- El nen que interromp per tot (ja n’aprendrà amb el temps a esperar-se o aixecar la mà).

El nen ja n’aprendrà amb el temps, tot això no vol dir que el nen no sigui normal, al contrari, fa el que li toca a la seva edat.

La Rosa també va apuntar l’horari escolar i les activitats que tenen molts dels nens d’avui en dia, (surten a les 9 del matí i arriben a les 9 del vespre) quasi més que una jornada de 40 hores laborals (més que un adult). Els nens necessiten temps per a ells i fer el que ells volen.

Va parlar de la privacitat del nen i ha aconsellat no fer moltes coses d’amagat, sense fer partícip al nostre fill; xafardejar el mòbil o les xarxes, el correu, etc. sense explicar-ho als nostres fills, perquè pot perdre la confiança amb els pares. Hem d’explicar i fer partícips el perquè, ja sigui perquè és menor d’edat i de què volem saber d’ell dins de la xarxa…, etc.

A la xerrada també es va fer referència a “Els nens enganxats a les pantalles”, on la Rosa, va aconsellar que podem oferir altres alternatives als nostres fills , com sortir, anar al cine, al parc, etc. i reduir el temps que es troben davant de les pantalles (de fet tots estem davant de les pantalles, televisor, ordinadors, tauletes, etc.). Però si el nen es troba avorrit i si no té més opcions, és normal que acabi amb la playstation o altres dispositius. Vigilar, si mes no, a quins jocs juguen i que aquests s’assemblin o transmetin els valors de casa nostra.

Ha puntualitzat que no podem tallar el futur dels nostres fills, les noves tecnologies per als nostres fills és el futur.

També es va parlar dels deures, segons la Rosa, ella no és partidària de què els nens s’emportin deures a casa, ni en temps de vacances (sempre que el nen no necessiti un reforç escolar). Segons un article, el nen té dret a jugar, no hi ha cap article que digui que el nen té dret a fer deures…

Amb el titular “MIS MODELOS” la ponent, va explicar que és molt importat:
- El model dels pares i l’entorn familiar (si parles cridant o crides, el nen seguirà el model).
- El model que donen els professors
- El model de la societat, també és molt important per als nostres fills

Per acabar, la Rosa va explicar que el nen necessita “Uns valors, unes normes i uns models” i “NO al càstig”, és un dret del nen. Si no pots castigar al veí no pots fer-ho amb el teu fill.

A la xerrada hi va assitir més d’una quarentena de pares i mares.

També hi va estar present, la regidora de Serveis Socials, Isabel Ortega i l’Assistent Social de l’Ajuntament d’Alfarràs, l’Educadora Social, la Directora i Professorat del Col•legi Pinyana d’Alfarràs.
Infolleida