La recollida porta a porta permetrà reciclar fins al 80% dels residus

09/03/2017

La recollida porta a porta que preveuen implantar de cara a l'any que ve 22 municipis del segrià permetrà reciclar fins al 80 per cent dels residus. Actualment, la mitjana de reciclatge de la comarca supera amb prou feines el 20 per cent. L'increment de despesa que suposarà per a les diferents arques municipals està encara per veure. Tots els alcaldes que hi aposten, però, coincideixen en el fet que així compliran amb els objectius fixats des d'Europa i compensaran la pujada del cànon que s'aplica per tona abocada sense separar

Edils dels 22 municipis del Segrià que aposten per la recollida selectiva porta a porta s'han reunit aquest dimecres a la tarda per conèixer més detalls sobre el nou sistema que implementaran a partir de l'any que ve. De moment no saben quin increment suposarà en la despesa, a l'espera de la licitació del nou servei.

I és que els estudis que s'han fet indiquen que en només dos mesos es podria passar de l'actual 21 per cent de matèria reciclada al 80, gràcies al porta a porta. Els edils coincideixen en el fet que és un sistema més efectiu que no pas les illes de contenidors. D'aquesta manera evitaran les futures pujades del cànon de la Unió Europea, que es preveu que vagi incrementant-se dels 20 euros actuals per tona abocada sense separar, als prop de 50 euros l'any 2020.

El Consell Comarcal instal·larà xips als cubells que s'utilitzin per al porta a porta amb l'objectiu de fer un seguiment i un control del reciclatge. Recorden que amb aquest nou sistema de recollida s'evitaran possibles sancions i s'allargarà també la vida de l'abocador, ja que no hi arribarà tanta brossa sense separar.
Xavi Bosch (Lleida TV)