La fruita de pinyol primerenca, la gran afectada

02/04/2017

Algunes finques presenten danys pràcticament del cent per cent de la producció, per exemple d’albercocs || Vinyes de Raimat també s’han vist perjudicades com a conseqüència d’un inusual front al març

La fruita de pinyol primerenca, com les cireres i els albercocs, però també prunes, nectarines i préssecs, han estat els grans damnificats de la tempesta de pedra que va caure divendres a la nit en diferents poblacions del Segrià, com el cas de Gimenells, Sucs, Rosselló, Alguaire, Almenar o Vilanova de Segrià. El front va arribar a tenir tal intensitat que va deixar els carrers d’alguns municipis totalment blancs. En general la pedra era de mida petita, com pèsols, però en va descarregar gran quantitat, i en alguns punts assolia el volum d’avellanes grans i vinyes de Raimat es troben entre els perjudicats.

Ahir els pagesos van visitar els camps per comprovar els danys i algun, com Josep Maria Moliné, de Sucs, donava per perduda tota la producció en una finca d’albercoquers. Es dóna la circumstància que demà, dilluns, tenia previst aclarir els arbres. L’alcalde de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Sucs, Guillem Boneu, va alertar que caldrà esperar una setmana per veure com evolucionen les plantacions. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, quan es tingui la valoració de danys, plantejarà la possibilitat de demanar ajuts o compensacions fiscals per als damnificats al ministeri d’Hisenda.

 D’altra banda, els fronts tempestuosos que van afectar ahir diverses comarques catalanes amb intenses calamarsades van descarregar a la zona de Tremp, entre altres punts, amb trossos de gel del diàmetre de dos centímetres (vegeu més informació a la pàgina 24).

L’evolució dels fruits serà clau per a la valoració efectiva

Els agricultors van començar a analitzar ahir els efectes de la inusual calamarsada de divendres, encara en el mes de març, però caldrà esperar a veure com evolucionen els fruits. A mesura que passin els dies es podran apreciar danys fins i tot superiors, segons va explicar el president d’Aeall-Asaja, Pere Roqué. Quant a l’assegurança, hi pot haver casos diferents. Els que han contractat l’assegurança d’explotació, que cobreix pèrdues per fred i pedra, tenen cobertura. Aquells que fan assegurança només de pedra normalment comencen a contractar-la a l’abril, segons Roqué. Amb tot, va recordar que les organitzacions agràries van aconseguir que en un cas com aquest, si el pagès ja havia contractat la pòlissa l’any passat podria beneficiar-se’n, però contractant ara el d’aquesta campanya. Va insistir que les dates de la tempesta de granís i en especial la seua intensitat la converteixen en inusual.

Segre